Свет

Све већи притисак на Француску да се одрекне нуклеарне сарадње са Русијом

САД су прошле године купиле од Русије обогаћени уранијум у вредности од 830 милиона долара, а Москва снабдева нуклеарним горивом реакторе у Бугарској, Чешкој, Финској, Словачкој и Мађарској
Све већи притисак на Француску да се одрекне нуклеарне сарадње са Русијомwww.globallookpress.com © Vincent Isore

Притисак на Француску да потпуно прекине везе са руским атомским сектором јача у тренутку док ЕУ разматра свој најновији пакет санкција Москви, преноси "Политико".

Европска комисија ће се у петак састати са дипломатама из 27 земаља чланица ЕУ, када ће се на дневном реду наћи 11. рунда санкција Русији и питање сарадње са компанијом "Росатом".

Иако је током протекле године велики део комерцијалне сарадње замрзнут или суспендован, француске државне компаније настављају да одржавају везе са "Росатомом", што је подстакло Украјину и дипломате из неколико земаља ЕУ да затраже од Париза прекид веза са овом руском компанијом.

"Сматрам да Париз има моралну дужност да подстакне своје државне компаније да прекину везе са `Росатомом`", рекао је прошлог месеца украјински министар енергетике Герман Галушченко.

"Сва наша пажња била је до сада усмерена према Немачкој, а мање према Француској", рекао је један европски дипломата који је желео да остане анониман.

Париз би требало да подржи дугогодишње захтеве балтичких земаља и Пољске да санкционишу "Росатом", изјавио је Свен Гиголд, државни секретар у немачком министарству енергетике. "Покушаћемо да у то убедимо Француску."

Нуклеарне везе Париза и Москве

САД су крајем фебруара увеле санкције "Росатому". И Вашингтон и Лондон су санкционисали неке од својих руководилаца због "дубоких веза са руским војно-индустријским комплексом."

Портпарол "Росатома" рекао је за "Политико" да је ова компанија "заузела став да нуклеарна енергија треба да буде изузета од политике."

Током претходних разговора, упркос снажном притиску неких земаља ЕУ да санкционишу "Росатом", ови напори су пропали због притиска Мађарске, где је "Росатом" задужен за проширење нуклеарне електране Пакш. Француска се, такође, одупире антируским санкцијама.

Дипломате из четири земље ЕУ саопштиле су да се Париз крије иза Будимпеште: "Будући да је Мађарска била врло јасна, мислим да неке друге земље, укључујући Француску, заправо не морају да лобирају за своју ствар", рекао је други европски дипломата.

Француско министарство спољних послова је саопштило да "Европска унија и државе чланице нису усвојиле санкције против цивилне нуклеарне енергије", додајући да Француска и Сједињене Државе настављају да сарађују са Русијом у области нуклеарне безбедности.

"За Француску, `Росатом` је, пре свега, клијент", рекла је Валери Фодон, генерални делегат у Француском друштву за нуклеарну енергију, додајући да Париз не зависи од Русије у погледу снабдевања нуклеарним горивом.

Нуклеарне везе Париза и Москве, које датирају још од времена Хладног рата, најочитије су у везама између "Росатома" и ЕДФ-а, који контролише француска држава. Ова компанија је 2021. године потписала споразум о стратешкој сарадњи са "Росатомом", као и заједничку декларацију о сарадњи у области истраживања.

Портпарол "Росатома" је то назвао "партнерством у којем сви добијају" и које је "покретач развоја у области нуклеарне енергије и научних пројеката."

"Постоје области у којима развијамо наше односе, на пример, у пројектима у трећим земљама, или у размени искустава у развоју нуклеарне безбедности", изјавио је портпарол руске компаније.

Ко још сарађује са "Ростамом"?

Иако Француска не зависи од Русије у погледу нуклеарног горива и безбедности снабдевања, прошле године је Париз од Москве купио обогаћени уранијум у вредности од 359 милиона евра, што је три пута више од количине из 2021.

То није једина продаја Западу, тврди "Политико". САД су прошле године купиле од Русије обогаћени уранијум у вредности од 830 милиона долара. Такође, Москва снабдева нуклеарним горивом реакторе у Бугарској, Чешкој, Финској, Словачкој и Мађарској.

Иако Француска није подржала санкције против "Росатома", она тврди да жели да помогне другим земљама ЕУ да одустану од сарадње са Русијом.

"Принцип санкција је да би оне требало да направе више штете Русима него Европљанима", рекао је високи званичник француског Министарства енергетике. "Француска ни на који начин не зависи од руског природног уранијума. Радимо са нашим партнерима који зависе од руског уранијума како бисмо окончали ту зависност."

Француска се прошле недеље, заједно са Британијом, САД, Канадом и Јапаном, придружила иницијативи Г7 "која има за циљ да истисне Русију са међународног тржишта нуклеарне енергије."

Дипломате из пет земаља ЕУ саопштиле су да француске државне фирме имају етичку одговорност да потпуно прекину везе са "Росатомом".

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner