Свет

После блокаде из Француске, Мађарске, ЕУ одустала од санкционисања руске нуклеарне индустрије

Зеленски позивао ЕУ да санкционише "Росатом" и наишао на француско-мађарски зид
После блокаде из Француске, Мађарске, ЕУ одустала од санкционисања руске нуклеарне индустријеwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Европска комисија одустала је од планова да санкционише руски нуклеарни сектор или њене представнике у свом следећем пакету санкција, након противљења Француске и Мађарске, пренео је "Политико" позивајући се на троје европских дипломата.

"Нажалост, нуклеарни сектор није укључен у овај предлог", рекао је један дипломата ЕУ из земље која није нимало наклоњена Москви.

ЕУ је покушала да санкционише нуклеарни сектор Русије, после позива украјинског председника Владимира Зеленског који је позвао блок да уведе санкције против руске компаније за нуклеарну енергију "Росатом". Тај план је, међутим, пропао, рекло је троје дипломата.

Мађарска се дуго противила санкционисању нуклеарног сектора Русије због, како наводи портал, своје зависности од "Росатома". Да би превазишла потенцијални вето Мађарске, ЕУ је разматрала стављање појединаца запослених у "Росатому" и другим компанијама на црну листу – али је на крају одлучила да то не учини.

"Мађарска то није дозволила, пошто је њихова нуклеарна електрана у власништву 'Росатома' и кажу да производи 50 одсто снабдевања енергијом у земљи. Али санкције против појединаца (осим генералног директора) не би требало да утичу на енергетску безбедност", рекао је други високи дипломата ЕУ. "А ЕУ би требало да одговори на захтев Зеленског".

Француска је такође изразила опрез, а званичник француског министарства економије рекао је новинарима раније ове недеље да "многе нуклеарне електране користе руско гориво."

Неке дипломате ЕУ изразиле су разочарање због тог потеза. "То је тужно. Када је у питању нуклеарни део... нико нам није рекао да то није у реду, или да ће то бити проблем", рекао је дипломата ЕУ. "Зато смо изненађени."

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ представили су средином седмице нацрт 10. пакета санкција у коме се није помињао "Росатом" ни руски нуклеарни сектор. Према њиховим речима, 10. пакет ће укључивати ограничења извоза од око 11 милијарди евра, пре свега електронских компоненти и опреме двоструке намене која се може користити за производњу оружја. Поред тога, биће уведене нове санкције против руских медија, неколико банака и око 100 физичких и правних лица биће на црној листи.

image