Свет

Руски дронови са "озбиљним наоружањем" стижу на бојно поље: Невоља за Украјинце?

Дмитриј Рогозин објавио је данас на свом Телеграм каналу да руске снаге намеравају да ускоро разместе теренске беспилотне летелице са "озбиљним наоружањем – од минобацачких мина калибра 82 и 120 мм" до парчадне муниције попут "ФАБ-100"
Руски дронови са "озбиљним наоружањем" стижу на бојно поље: Невоља за Украјинце?www.globallookpress.com © MOD Russia/via Globallookpress.com

Бивши шеф "Роскосмоса" и шеф специјалног одреда војних саветника "Царски вукови" Дмитриј Рогозин, објавио је данас на свом Телеграм каналу да руске снаге намеравају да ускоро разместе теренске беспилотне летелице са "озбиљним наоружањем – од минобацачких мина калибра 82 и 120 мм" до парчадне муниције попут "ФАБ-100".

Ветеран индијских ваздушних снага и војни стручњак Вијандер Такур у тексту "Јурејжан тајмс" оцењује да је Рогозин могао мислити на руски дрон "сиријус" којег производи "Кронштат група" из Санкт Петербурга.

"Сиријус" тежи 2,5 тоне, може да понесе и до 450 кг оружја и да у континуитету лети 20 сати на висини од 7.000 метара.

Иако је првенствено беспилотна летелица за напад, "сиријус" се такође може користити за патролирање одређеним подручјима, за шта је посебно погодан због своје способности да моментално реагује и уништи мале или недовољно заштићене циљеве, попут непријатељских извидница, оцењује индијски експерт.

Његови САР радари могу мапирати терен зарад навођења крстарећих ракета и минобацачких напада.

Могуће деловање и уз борбене авионе

"Сириус" има уграђени терминал за сателитску комуникацију који му даје много дужи радни домет, а његов комуникациони систем такође омогућава и рад у тандему са борбеним авионима.

ТАСС је претходно пренео да је садејство ових дронова са руским борбеним авионима тестирано од августа 2022. године.

У овом контексту, Такур сматра да ће беспилотне летелице "сиријус" вероватно летети уз патроле авиона Су-35С и Су-30СМ.

Невоља за украјинске ПВО системе

Са друге стране, "сиријус" би могао да се покaже користан за самосталан лет у оспореном ваздушном простору, где би био погодан "мамац" за украјинске противваздушне ракете, истиче индијски ветеран.

У том случају, "сиријус" не би био лака мета, оцењује Такур, напомињући да је руски дрон највећим делом састављен од композитних материјала, и да је као такав слабо видљив на непријатељским радарима.

Амерички "Патриот" системи које је набавио Кијев су се лоше показали против споријих, тешко уочљивих дронова, наводи Такур, док украјинским снагама већ понестаје пројектила за ПВО системе типа С-300 и "бук", па трошење муниције на дронове не би било мудро, додаје он.

image
VV inauguration
banner