Свет

У Пољској угрожене хиљаде пацијената: Гаси се једини нуклеарни реактор?

Реактор "Марија" могао би да престане са радом због масовног одласка запослених који су незадовољни ниским платама, јавља радио станица РМФ ФМ
У Пољској угрожене хиљаде пацијената: Гаси се једини нуклеарни реактор?© Tanjug/AP Photo/Seth Wenig, File

Једини нуклеарни реактор у Пољској могао би да престане са радом због масовног одласка запослених који су незадовољни ниским платама, јавља радио станица РМФ ФМ, преноси ТАСС.

"Лечење хиљада људи може бити угрожено, а једини нуклеарни реактор у Пољској може да престане да ради јер нема довољно стручњака", наводи се.

Многи запослени желе да дају отказ због ниских плата, а у реактору ради око 100 људи.

Према РМФ ФМ-у, према важећем колективном уговору, виши специјалиста реактора, шеф смене или шеф одељења може да заради највише 5,2 хиљаде бруто злота (око 1.250 долара), док већина запослених зарађује највише 4,8 бруто злота (око 1.150 долара).

"Наћи ће боље плаћене послове без икаквих проблема. Запослени кажу да већ добијају понуде за посао од других компанија са платама од 3.850 до 6.000 долара", наводи ТАСС.

У случају гашења реактора моментално би дошло до несташице радиоизотопа. 

"Оно што произведемо се распада за неколико дана, па не може да се складишти. Ако реактор не ради, пацијенти неће добити терапију. На пример, радиоизотопи које производимо користе се за дијагностику костију или срца, или крвотока, па чак и за онколошку дијагностику", каже један од запослених у реактору.

Запослити нове раднике који су спремни да одмах почну са радом, како наводи ТАСС, није могуће, јер да бисте радили као оператер у реактору, морате имати најмање две године искуства да бисте могли да полажете испите, док пракса показује да је тај период најмање три године.

Реактор "Марија", назван по истакнутој пољској научници, двострукој нобеловки Марији Склодовској-Кири, пуштен је у рад 1974. године. Сада је то једини оперативни истраживачки реактор у Пољској. Његово функционисање је од кључног значаја за живот и здравље хиљада пацијената. Уз помоћ овог реактора, производе се медицински радиоизотопи који се користе у терапији и дијагностици онколошких болести, укључујући молибден-99, јод-131. 

"Марија" својим производима снабдева неколико десетина пољских болница. Реактор ради 49 година. Раније је још један сличан нуклеарни реактор "Ева" радио у Пољској, али је повучен 1995. године.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner