Свет

Пољска поставља барикаде за руске и белоруске тенкове (ФОТО)

Започели смо превентивно јачање безбедности на граници са Русијом и Белорусијом, као део наше одбрамбене стратегије, рекао је пољски министар одбране
Пољска поставља барикаде за руске и белоруске тенкове (ФОТО)Getty © Omar Marques / Stringer

Пољска војска поставља противтенковске јежеве на путеве који воде ка Белорусији и Русији, написао је министар националне одбране земље Маријуш Блашчак на Твитеру.

"Започели смо превентивно јачање безбедности на граници са Русијом и Белорусијом. То је део наше стратегије одбране и одвраћања. Прва утврђења се већ постављају на граници са Калињинградском облашћу", написао је он.

Почетком фебруара званична представница пољске граничне страже Ана Михаљскаја рекла је да је још у мају започето постављање електричне ограде на граници са Калињинградском облашћу. 

Истовремено, ако је веровати локалним граничарима, ситуација на граници са Русијом остаје мирна. Граничари тврде да је у току 2022. године регистровано само 11 случајева илегалног преласка, а постоје и случајеви уласка на територију Пољске, преносе "РИА Новости" и појашњавају да је реч је о берачима печурака који су изгубили оријентацију у околини.

Прошлог лета Пољска је завршила главни део изградње баријере на граници са Белорусијом. Дужина ограде је 186 километара, висина пет метара, а цена је 1,6 милијарди злота, што је око 400 милиона долара.

image