Свет

Aнтисемитизам потпада под уметничку слободу? Јеврејска удружења против наступа Роџера Вотерса

Гитаристи "Пинк Флојда" Роџеру Вотерсу дозвољено је да наступи у Франкфурту, на згражавање јеврејских удружења која музичара оптужују за антисемитизам јер подржава Палестинце
Aнтисемитизам потпада под уметничку слободу? Јеврејска удружења против наступа Роџера ВотерсаGetty © Vittorio Zunino Celotto / Staff

Јеврејска удружења протестовала су против одлуке суда да се једном од оснивача бенда "Пинк Флојд" Роџеру Вотерсу дозволи да наступи крајем маја у Франкфурту.

Председник Централног савета Јевреја у Немачкој Јозеф Шустер каже да је "необјашњиво да очигледно позивање на националсоцијалистичке симболе нема никакве правне последице." 

"Подстицање мржње је неуставно и неукусно", рекао је Шустер, а преноси "Шпигл".

Из јеврејске заједнице у Франкфурту поручено је да нико неће стајати скрштених руку "док  мрзитељ Јевреја попут Роџера Вотерса шири свој антисемитски отров", наводи лист.

Градске власти раније су отказале Роџерсов концерт због згодно пласираних оптужби за антисемитизам које је музичар негирао, рекавши да је непријатељ Израела али не и Јевреја и да то што подржава Палестинце не значи да је антисемита.

Потом је Административни суд у Франкфурту одобрио Вотерсов захтев да му се дозволи да наступи у граду.

Суд је образложио да нема доказа да је Вотерс починио кривична дела као што је говор мржње или да је на наступима користио забрањене симболе или величао или релативизовао нацистичке злочине и идеологију. Забрана одржавања концерта, међутим, крши његово основно право на уметничку слободу, оценио је суд. 

Концерт 79-годишњег певача планиран за 28. мај првобитно је био отказан када су локалне власти назвале су Вотерса једним од "најпознатијих антисемита на свету".

Градске власти тврдиле су да је на претходној турнеји балон у облику свиње са сликама Давидове звезде и неколико логотипа компаније био део Вотерсовог наступа, због чега су одлучили да му не дозволе да поново наступи у Фестхалеу где је хиљаде Јевреја малтретирано током новембарских погрома 1938. и касније депортовано у концентрационе логоре.

Музичар већ дуже време иритира Запад својим политичким ставовима, који, између осталог, укључују критике Израела због неједнакости људских права етничких Јевреја и осталог становништва али и тврдње да је Запад одговоран за сукоб у Украјини и страдање људи, а не Москва.

После одлуке власти Франкфурта да му откажу концерт, Роџерс је поручио да је тај потез напад на уметничку слободу и да се он бори за људска права, укључујући и право на слободу говора.

Оптужба за антисемитизам врло је згодна за свођење рачуна са политички неподобнима. Тако се Џереми Корбин, бивши лидер британских лабуриста, нашао на удару критика да је антисемита и да промовише насиље у својој партији јер је критиковао израелске акције против Палестинаца.

image