Свет

Азов поново на Фејсбуку: Нису више на "Метиној" листи опасних организација

Одлуку којом је Азову омогућено да на Фејсбуку и Инстаграму отварају налоге и постављају садржаје поздравио је украјински министар Федоров који се захвалио бившем заменику британског премијера Нику Клегу
Азов поново на Фејсбуку: Нису више на "Метиној" листи опасних организацијаGetty © Jeff J Mitchell

Компанија "Мета" уклонила је неонацистички батаљон Азов са своје дугачке листе опасних организација и појединаца.

Промена ће омогућити Азову да отвори налоге на Фејсбуку и Инстаграму и поставља на њима садржаје без страха да ће они бити уклоњени, осим уколико не наруше општа правила компаније о дозвољеном садржају. Други корисници ће, такође, моћи да подрже рад Азова, пише "Вашингтон пост".

Промена у уређивачкој политици на мрежи, долази после месеци дебата о томе где компанија повлачи линију између слободног изражавања у рату и забране реторике која би могла да води ка опасним и насилним последицама ван мреже.

Надзорни одбор "Мете", који чине независни интелектуалци, последњих месеци замерао је компанији да је отишла предалеко у сузбијању садржаја у којима се критикују ауторитарне владе или лидери.

У овом случају, "Мета" је навела да је батаљон Азов одвојен од десничарског националистичког покрета Азов, као и да украјинска влада има формалну команду и контролу над једицином. Други делови покрета Азов, укључујући Национални корпус и њеног оснивача Андреја Билецког још увек су на листи опасних организација и појединаца, саопштила је "Мета".

Украјински министар за дигиталну трансформацију Михаил Федоров поздравио је одлуку "Мете" и издвојио као заслужног компанијског председника за спољне послове Ника Клега, некадашњег заменика британског премијера.

Прошлог лета, Федоров се пожалио у писму упућеном Клегу да "Метин" аутоматски систем за модерирање садржаја блокира украјинске медијске организације и онемогућава им да пренесеу своју истину о сукобу у Украјини, док је претходно ургирао код "Епла" и "Фејсбука" да уведу "дигиталну блокаду" против Русије.

У тексту "Вашингтон поста" наводи се да је Азов контроверзна организација, као и да је међу најспособнијим војним јединицама које су учествовале у борбама у кључним градовима, попут Маријупоља или сукобима у близини Кијева.

Ипак, екстремно десничарска идеологија коју група заступа, наводи се даље, изазива забринутост да привлаче екстремисте. Када је Путин као један од разлога почетка војне операције у Украјини навео и денацификацију, делимично је мислио и на снаге Азова, наводи "Вашингтон пост".

image