Економија

Италијанске фирме одлучне да остану у Русији: "Тржиште од изразитог значаја"

Иако се суочавају са "огромним" притисцима и потешкоћама, италијанске фирме не намеравају да оду, изјавио је председник Удружења италијанских предузетника у Русији Виторио Торембини
Италијанске фирме одлучне да остану у Русији: "Тржиште од изразитог значаја"Getty © Vittorio Zunino Celotto/Getty Images

Италијанске компаније ће наставити да послују у Русији упркос огромним потешкоћама и притисцима из ЕУ, рекао је председник Удружења италијанских предузетника у Русији Виторио Торембини.

Само две италијанске компаније су до сада прекинуле своје пословање у Русији, укључујући државног енергетског гиганта "Енел", рекао је Торембини у изјави за руску медијску компанију РБК, не наводећи другу фирму.

"Осим компанија из сектора нафте и гаса, сви су остали. Неки су смањили број запослених, али нико није напустио Русију", додао је он.

"Енел", највећа европска комунална компанија, продала је у октобру свој удео од 56,4 одсто у "ПЈСЦ Енел Русија" локалном гиганту "Лукоилу" и инвестиционом фонду "Газпромбанк-Фрезија" за 137 милиона евра. Процењује се да је "Енел" том одлуком изгубио више од милијарду евра.

Торембини је оценио да су италијанска предузећа и даље заинтересована за руско тржиште и да не намеравају да оду из земље. Он је истакао да се чак и праве нови инвестициони планови, посебно у сектору грађевинарства и малопродаје хране, али је одбио да открије имена компанија које су у те планове укључене.

Представник италијанских предузетника у Русији је истакао да се фирме које раде у Русији суочавају са "огромним" логистичким, финансијским и банкарским потешкоћама због све већег притиска италијанских и ЕУ власти, али је навео да су италијанске компаније "довољно јаке да се супротставе ограничењима."

Руско тржиште је од изразитог геополитичког и економског значаја, оценио је Торембини, наводећи да "ово није Непал, ово је Русија" – што објашњава зашто италијанске компаније настоје да задрже своје присуство.

Мање од 9 одсто компанија из ЕУ и земаља Г7 које су поседовале подружнице у Русији напустило је земљу од увођења санкција прошле године, према недавном истраживању економиста са швајцарског Универзитета Сент Гален.

image