Свет

Зеленски: Може ли Мађарска бити за Русију и против НАТО?

Председник Украјине Владимир Зеленски каже да, уколико све чланице НАТО називају Русију непријатељем, онда једна земља не може да каже "не, Русија је наш савезник"
Зеленски: Може ли Мађарска бити за Русију и против НАТО?www.globallookpress.com © IMAGO/MARCIN BANASZKIEWICZ/FOTON

Председник Украјине Владимир Зеленски сматра да понашање Мађарске и њени односи са Русијом не одговарају њеном статусу чланице НАТО-а, пренела је "Европска правда".

"Како решити спор са Будимпештом? Чини ми се да постоји збуњеност политичких елита у Мађарској. Веома је чудна ситуација, може ли једна НАТО земља бити за Русију и против НАТО", рекао је Зеленски пред финским, шведским, данским и норвешким новинарима.

Према његовим речима, чланица НАТО не може подржавати земљу коју Алијанса назива непријатељем.

"Сматрам да је то непримерено понашање. Говорим своје субјективно мишљење. Бити савезник није само реч, то је значење. То је заједница држава са истим погледом на безбедност, на вредности. Они другачије третирају одређене моменте, међутим, постоји споразум о савезу, којим једни друге штите уз одговарајуће вредности", рекао је Зеленски.

Он је додао да, уколико све чланице НАТО називају Русију непријатељем, онда једна земља не може да каже "не, Русија је наш савезник".

"То не може бити тако, дакле, ви више онда нисте савезник алијансе. И зато, ако сте чланица савеза, али де факто радите против, не би требало да саветујете Украјини да уђе у НАТО или не и не треба да јој стварате препреке", додао је.

Премијер Мађарске Виктор Орбан успротивио се изјави генералног секретара НАТО-a Јенса Столтенберга током посете Кијеву да Украјина једног дана треба да постане чланица Алијансе.

image