Свет

Културни рат у Америци: Трансџендер конгресмену из Монтане забрањено учешће на седницама

Све већи јаз између конзервативних и "прогресивних" снага у Сједињеним Државама
Културни рат у Америци: Трансџендер конгресмену из Монтане забрањено учешће на седницама© Printscreen/Reuters

Конгресмени у америчкој држави Монтана забранили су свом трансродном колеги да присуствује седницама Представничког дома с тим да му (јој) неће бити ускраћено да гласа, што је немачки "Шпигл" оценио као последњи у низу потеза у борби америчких конзервативаца против права квир особа у САД.

Конгресмен(ка) Зои Зефир је, наиме, за време дебате о закону који забрањује хормонску терапију промене пола и операције трансродних малолетника рекао да они који се залажу за такву забрану имају "крв на рукама" имајући у виду да су поједине студије указале да такве терапије смањују ризик од самоубиства међу трансродним адолесцентима.

Конгресмени су се сложили да је овом изјавом нарушен морал скупштинског већа, што је пак довело до одлуке да му/јој се до краја заседања Дома забрани присуство истом.

Иначе, више од десет америчких држава у којима је власт у рукама републиканаца забранило је потпуно или делимично терапију промене пола за адолесценте. Имајући у виду да су многе забрана донете последњих месеци, евидентан је све већи јаз између конзервативних и прогресивних снага у Сједињеним Државама. 

Треба поменути да су подаци засновани на "Галуповој" анкети показали да је 86 одсто испитаних одраслих особа у САД хетеросексуалног опредељења, 7,2 одсто су ЛГБТ+, остали анкетирани нису хтели да се изјасне о овом питању.

Међутим, у Генерацији З (рођени између 1997. и 2004) скоро свака пета особа идентификује се као ЛГБТ+.

image