Свет

Канада штити ЛГБТ активности: Казна од 25.000 долара за све који се приближе

Нови предлог закона омогућава увођење "безбедносних зона" око простора у којима се одржава "дрег шоу" или нека друга активност ЛГБТ група
Канада штити ЛГБТ активности: Казна од 25.000 долара за све који се приближе© Јутјуб/Принтскрин

Нова демократска странка у Онтарију представиће предлог закона који би омогућио увођење "безбедносних зона" око простора у којима се одржава "дрег шоу" или нека друга активност ЛГБТ група.

Аутор предлога закона је Кристин Вонг-Тем, која користи личне заменице у множини (заменице за множину на енглеском језику су родно неутралне), а усвајање закона би омогућило државном тужиоцу да привремено одреди зоне у кругу од 100 метара око места у којем се одржавају "дрег шоу" и сличне активности.

У тој зони би било забрањено противљење тим догађајима и изрицање увредљивих речи на рачун ЛГБТ особа, а Си-Би-Си наводи да би прекршај тог ограничења подразумевао казну од 25.000 долара.

"Ова тема је смртно озбиљна", рекла је Вонг-Там на конференцији за новинаре и оценила да је пораст "мржње" са којима се суочавају припадници "2СЛГБТКИ+ заједнице широм Онтарија и целе нације алармантан."

Додатак "2С" на непрестано растућем акрониму ЛГБТ значи "две душе" (two spirits на енглеском) и односи се на особе које се уједно осећају и као мушко и као женско, а скован је на основу традиција неких северноамеричких Индијанаца, због чега је био на мети критика.

У дрег наступима учествују мушкарци обучени у жене, често са екстремно израженим вештачким женским атрибутима, а могу подразумевати и сексуализовани плес и/или стриптиз.

Дрег краљица чије је уметничко име "Кристал Кварц" је за Си-Би-Си изјавила да је у неколико наврата организовала перформансе за публику свих узраста, на којима су се окупљали појединци који су њу и присутне називали педофилима. Због тога се, како је навела, учесници осећају небезбедно.

Шеф Дома владе Пол Каландра рекао је да ће власти у Онтарију пажљиво размотрити предлог када га Вонг-Там званично поднесе нацрт.

РТ је претходно писао о дечијем "дрег кампу" који организују канадска покрајина Британска Колумбија и град Ванкувер, а чија је скандалозна улога да малолетне учеснике претвори у "дрег краљице".

image
VV inauguration
banner