Свет

Првомајски протести широм планете, жестоки сукоби у Француској (ФОТО) (ВИДЕО)

Радници траже већа радничка права од Индије, Шри Ланке и Пакистана, до Грчке, Турске, Немачке, Италије, Шпаније и Француске
Првомајски протести широм планете, жестоки сукоби у Француској (ФОТО) (ВИДЕО)© AP Photo/Thibault Camus/Танјуг

Од када су радници у Чикагу пре више од 135 година штрајком и протестима почели да траже своја радна права, широм света траје "борба непрекидна".

Тако је било и данас на Међународни празник рада од Индије, Шри Ланке и Пакистана, до Грчке, Турске, Немачке, Италије, Шпаније и Француске, где су биле најжешће демонстрације у Паризу и Нанту током којих се полиција сукобила са грађанима и употребила је сузавац.

Француска

Председник Емануел Макрон ни 1. маја није поштеђен од протеста синдикалаца широм земље.

"Овај 1. мај ће бити прекретница", изјавила је Софи Бине, вођа левичарског синдиката Се-Же-Те, надајући се да се на трговима окупило више од милион људи.

Она је истакла да ће то послужити да се каже да радници неће да крену даље док се пензиона реформа не повуче. Одлука да се старосна граница за одлазак у пензију повећа за две године, са 62 на 64, Макрона је коштало популарности која је пала на најнижи ниво од протеста "Жутих прслука".

Забележени су и жестоки сукоби између полиције и демонстраната у Паризу. Веома напето је било у булевару Волтер, код метроа Шарон, као и на Тргу Леон Блум, пишу "Новости".

Ломљени су излози, а на мети је најчешће оно што најрадикалнији сматрају симболима либералног капитализма, као што су витрине банака, осигуравајућих друштава или ресторана брзе хране.

Нереде предводе "црни блокови", међу којима су неки чланови дошли и из иностранства. Демонстранти пале и барикаде, а полицију гађају камењем и ватрометом. Један полицајац је у Паризу повређен баченим "Молотовљевим коктелом" и колеге су му притекле у помоћ.

Полиција узвраћа палицама и димним бомбама.

Нереда је било и у Лиону, Нанту, Рену. У Марсељу демонстранти су упали у хотел "Интерконинетал".

Француски лист "Фигаро" наводи да је на протестима повређено 108 полицајаца и жандарма, а да је притворено преко 290 демонстраната, од чега 90 у Паризу. 

Француски синдикати су саопштили да су првомајски протести били "историјски и свечани" уз учешће око 2,3 милиона људи широм земље, али министарство унутрашњих послова је саопштило да се на првомајским протестима у француским градовима окупило приближно 782.000 људи, преноси француска телевизија БФМТВ.

Шпанија

Марш радника организован је и у неколико градова Шпаније, где су се окупили захтевајући веће плате које би пратиле растућу инфлацију.

Главна шетња, на којој ће бити присутни генерални секретари оба синдиката, Пепе Алварез и Унаи Сордо, одржани су на улицама Мадрида.

Да би шпанска економија наставила да расте, повећање плата у 2023. је од суштинског значаја и то је била главна порука овог Првог маја, рекли су организатори.

"Плате морају да се повећају, куповна моћ се мора повећати и став удружења послодаваца ЦЕОЕ да се блокира Споразум о запошљавању и колективном преговарању (АЕНЦ) мора да буде одбијен или ће бити покренута мобилизација које ће достићи кулминацију на јесен", упозорио је Унаи Сордо неколико дана пре марша.

Италија

У Италији су три главна синдиката одржала митинг у граду на југу земље, у Потенци. Протестујући против радничког пакета који је одобрила премијерка Ђорђа Мелони, грађани су се окупили и на северу у Торину, носећи лутку с њеним ликом која диже руку у фашистички поздрав.

У Риму ће бити одржан концерт на отвореном, који традиционално организују синдикати на празник рада.

Швајцарска

У Швајцарској је одржана парада кроз Цирих без већих инцидената, саопштила је циришка полиција.

Демонстранти су бацали балоне напуњене водом, разбили су прозоре на најмање две банке и офарбали спрејом поједине објекте.

Првомајски протести организовани су и широм Немачке, где су се у Штутгарту сукобиле полицијске јединице и демонстранти. Ове године, манифестације Немачког савеза синдиката поводом Празника рада одржане су под паролом "Непрекидна солидарност".

Такође, медицински радници наставили су протесте у Лондону у Британији, грчки радници окупили су се у Атини две недеље уочи предстојећи избора, а у Београду у главном граду Србије тражећи веће плате, краћу радну недељу за трговце, боље услове рада, већу заштиту на раду итд.

image