Свет

Северна Кореја о Вашингтонској декларацији: На ивици смо нуклеарног рата

Размештање америчког стратешког нуклеарног наоружања је главни малигни фактор заоштравања тензија на Корејском полуострву, каже аналитичар међународне безбедности Чое Ју Хјон
Северна Кореја о Вашингтонској декларацији: На ивици смо нуклеарног ратаGetty © Photo by IDF via Getty Images

Размештање америчких нуклеарних подморница и другог стратешког наоружања на Корејском полуострву доводи регион на ивицу нуклеарног рата, а да не спомињемо кршење међукорејских споразума, изјавио је аналитичар међународне безбедности Чое Ју Хјон, преноси Централна новинска агенција Северне Кореје (КЦНА).

Он је истакао да САД траже изговор за трајно стационирање свог нуклеарног наоружања на Корејском полуострву, јер желе да Јужна Кореја постане њихова нуклеарна испостава на Далеком истоку.

"Опште је позната чињеница, која се не може порећи нити оповргнути, да је размештање америчког стратешког нуклеарног наоружања главни малигни фактор заоштравања тензија на Корејском полуострву. То јасно потврђује и реалност, где је напетост у региону ескалирала до максимума сваки пут када су амерички стратешки бомбардери прелетели Корејско полуострво или би се у његовим водама појавили носачи нуклеарних авиона и нуклеарне подморнице", казао је Ју Хјон.

САД покушавају да пронађу "легитиман" изговор, навео је аналитичар, за размештање нуклеарних подморница и других стратешких наоружања на Корејском полуострву, "газећи" режим нуклеарног неширења.

"На основу овога, САД желе да претворе целу територију Јужне Кореје у највећу нуклеарну испоставу на Далеком истоку и ефикасно је искористе у спровођењу своје стратегије светске доминације", рекао је Ју Хјун, називајући поступке Вашингтона "великом грешком".

Аналитичар је нагласио да је војно-политичка ситуација на Корејском полуострву и даље нестабилна, а да се сада приближава време када може да дође до избијања нуклеарног рата.

Он је додао да је понашање Сједињених Држава, које су наводно натерале јужнокорејско Министарство одбране да изјави да размештање нуклеарних стратешких подморница на Корејском полуострву није кршење међукорејске декларације из 1991. године о денуклеаризацији, према којој се две земље обавезују да неће тестирати, неће производити, неће примати, складиштити, размештати или користити било какво нуклеарно оружје, "врхунац безобразлука и бестидности".

Подсетимо, након недавног самита у Вашингтону, лидери Јужне Кореје и САД усвојили су Вашингтонску декларацију, која предвиђа стварање нуклеарне саветодавне групе за јачање проширеног одвраћања, развијање конкретних планова за њено коришћење, разматрање нуклеарног и стратешког планирања и одговор на претње режиму неширења оружја из Северне Кореје. 

Стране су још једном потврдиле посвећеност јачању односа двеју земаља у области заједничке одбране. Јужнокорејски председник Јун Сок-јол рекао је и да ће САД на "трајан и рутински" начин распоређивати стратешко наоружање на Корејском полуострву, а амерички председник Џозеф Бајден је потврдио да ће "америчке нуклеарне подморнице периодично улазити у јужнокорејске луке".

image