Свет

ФБИ: Повећан број жртава масовних пуцњава у САД, критичан период од 2019. до 2022.

Подаци не укључују инциденте у самоодбрани, породичне расправе, ситуације са таоцима, обрачуне банди, или насиље у вези са дрогом
ФБИ: Повећан број жртава масовних пуцњава у САД, критичан период од 2019. до 2022.www.globallookpress.com © Cfoto/Keystone Press Agency

Према подацима ФБИ, број инцидената са убиствима попут оног у основној школи у Тексасу када су убијене 22 особе, од чега 19 деце, током 2022. године опао је у односу на годину дана раније. Међутим, број жртава ових напада је повећан.

У питању су убиства које је, према дефиницији америчке агенције, починила једна или више особа тако што "активно учествују у убијању, или имају намеру да убију људе у насељеном подручју". 

"Статистички подаци показују да је 2022. било 50 активних инцидената са нападачима, у поређењу са 61 у 2021. години. Прошле године укупно је упуцано 313 људи, у односу на 243 у 2021. Број убијених је, међутим, пао са 103 на 100", наводи се у истраживању ФБИ.

Додаје се да је око 13 инцидената ФБИ категорисао као "масовно убиство" у 2022. години, што значи да је "три или више жртава једног инцидента".

"Огромна већина (47) нападача били су мушкарци, док је једна била жена, једна 'небинарна' и једна неидентификована особа. Укупно 29 починилаца користило је пиштољ, 26 пушку, док су остали употребили сачмару, или неидентификовано оружје.

Овај извештај, међутим, пружа само мали увид у размере оружаног насиља у САД, пошто је ФБИ приметио да подаци не укључују инциденте у самоодбрани, породичне расправе, ситуације са таоцима, обрачуне банди, или насиље у вези са дрогом.

Током 2021. године од повреда изазваних ватреним оружјем погинуо је рекордан број људи - чак 48.830.

Око 54 одсто свих смртних случајева била су самоубиства, док 43 одсто потпада под убиства, а преосталих три одсто биле су несреће.

Број убистава из ватреног оружја нагло је порастао последњих година, и за 45 одсто скочио између 2019. и 2021. године. Демократе и даље криве законе који дозвољавају широко распрострањену употребу ватреног оружја, док републиканци криве благу политику кажњавања злочинаца у градовима и државама које воде демократе.

image