Економија

Џенет Јелен: Влада САД могла би остати без новца до 1. јуна

Први пут у историји Америка би могла да дође у ситуацију да не може да отплати дуг, што би уздрмало глобална финансијска тржишта а потенцијално довело до рецесије и раста незапослености
Џенет Јелен: Влада САД могла би остати без новца до 1. јунаGetty © Chip Somodevilla / Staff

Америчка министарка финансија Џенет Јелен упозорила је да би влада САД могла остати без новца до 1. јуна ако Конгрес не успе да подигне или суспендује горњу границу дуга.

Достизање горње границе дуга значило би да влада више није у могућности да позајми новац, пренео је Би-Би-Си.

Јеленова је позвала Конгрес да реагује "што је пре могуће" како би решила ограничење од 31,4 трилиона долара, док је председник САД Џозеф Бајден сазвао састанак лидера Конгреса о том питању за 9. мај.

"Након прегледа недавних савезних пореских примања, наша процена је да нећемо моћи да наставимо да испуњавамо све обавезе владе до почетка јуна, а потенцијално и до 1. јуна ако Конгрес не подигне или суспендује лимит дуга пре тога", написала је Јеленова у писму председнику Представничког дома Кевину Мекартију.

Истакла је и да чекање до последњег тренутка да се обустави или повећа лимит дуга може озбиљно наштетити пословању и поверењу потрошача, подићи краткорочно трошкове задуживања за пореске обвезнике и негативно утицати на кредитни рејтинг Сједињених Држава.

Горња граница дуга је подизана, продужавана или ревидирана 78 пута од 1960. године.

Републиканци и Бајден подељени о питању јавне потрошње

Иначе, републиканци у Представничком дому захтевају драстично смањење потрошње и поништавање неких Бајденових одлука, укључујући програм опроста студентских кредита и пореске кредите за зелену енергију.

С друге стране, демократски председник, који је по написима британског медија изложен све већем притиску пословних група да разговара о предлозима републиканаца, инсистира на подизању лимита без услова, оцењујући да се о том питању "не може преговарати".

Први пут у историји САД би дошле у ситуацију да не могу да отплате дуг, што би уздрмало глобална финансијска тржишта и срушило поверење у САД као глобалног пословног партнера.

Експерти су упозорили да би неизвршење обавеза могло да доведе до рецесије и раста незапослености.

То би такође значило да САД не би могле да позајмљују новац за исплату плата владиних службеника и војног особља, чекове социјалног осигурања или за друге обавезе.

Министарство финансија планира да повећа задуживање до краја квартала који се завршава у јуну у укупном износу од око 726 милијарди долара, око 449 милијарди долара више него што је предвиђено раније ове године. Званичници су рекли да је то делимично због нижих прихода од пореза на доходак од очекиваних, веће државне потрошње и готовинског биланса на почетку квартала који је био нижи од очекиваног.

У заједничкој изјави лидер демократске већине у Сенату Чак Шумер и лидер демократа у Представничком дому Хаким Џефрис рекли су да САД "немају луксуз да чекају до 1. јуна да донесу закон како би избегле неиспуњавање обавеза и спречиле катастрофалне последице за економију и милионе америчких породица".

У другом писму послатом члановима Конгреса у јануару Јеленова је навела да је Министарство финансија почело са "ванредним мерама" како би избегло банкрот владе.

image