Свет

Откривени мејлови: У случај Епстина увучене банке "Џеј-Пи Морган" и "Барклејс"

Епстин је под сумњивим околностима извршио самоубиство у савезном затвору у Њујорку у августу 2019. док је чекао суђење
Откривени мејлови: У случај Епстина увучене банке "Џеј-Пи Морган" и "Барклејс"www.globallookpress.com © APhifer

Банке "Џеј-Пи Морган" и "Барклејс" увучене су у случај америчког банкара и мултимилионера Џефрија Епстина, осуђеног сексуалног преступника. Како пише "Фајненшл тајмс", Епстин који је био клијент "Џеј-Пи Моргана" дуже од деценије био је повезан са Џесом Стејлијем који је био запослен у америчкој банци "Барклејс".

Стејли је изгубио посао извршног директора "Барклејса" 2021. године када је одлучио да се бори против оптужби да је прикрио у каквом је односу био са Епстином.

Споменуте банке су додатно увучене у спорни случај након што су прошле недеље власти Девичанских острва објавиле поједине мејлове Стејлија и Епстина у оквиру тужбе у којој се наводи да је "Џеј-Пи Морган" банка омогућила сексуалну трговину на Епстиновом имању на острву.

Стејли је негирао да је знао шта Епстин ради, а "Барклејс" банка је одбила да коментарише случај, пише "Фајненшл тајмс".

У тужби се наводи да је Стејли користио свој пословни имејл да размени 1.200 преписки са Епстином, као и да је од овог америчког финансијера добио, оно што се у тужби описује као "фотографије младих жена у заводљивим позама".

Такође се наводи да је Епстин користио "Џеј-Пи Морган" рачуне да плати више од милион долара за најмање 20 жртава сексуалног искоришћавања.

Стејли је 2009. писао Епстину о њиховом "дубоком" пријатељству и "срдачном загрљају". Годину дана касније послао је мејл: "Поздравите Снежану", на шта је је Епстин написао: "Ког лика бисте следећег волели", а Стејли је одговорио: "Лепотица и звер".

"Џеј-Пи Морган" може да тврди да осуђени преступници имају право на банковне рачуне и не може се очекивати да ће банка обраћати велику пажњу на сваки мејл и трансакцију. Банка је затворила Епстинов рачун 2013. године, убрзо након што је Стејли отишао из те банке и пре него што је Епстиново понашање на острву постало познато јавности.

"Барклејс" никада није Епстина имала за клијента, али се одбор банке суочава са тешким питањима о њиховом избору Стејлија за директора, као и да ли их је обмануо о природи везе са Епстином.

Епстин је под сумњивим околностима извршио самоубиство у савезном затвору у Њујорку у августу 2019. док је чекао суђење.

Ипак, одбор јбанке је инсистирао на ставу да Стејли има њихово пуно поверење. Људи упознати са процесом кажу да је одбор донео одлуку на основу сопствене истраге, пише "Фајненшл тајмс". Истрагом су пронађени мејлови, али не и прилози са спорним фотографијама. Такође су приликом одлуке узели у обзир Стејлијеву историју упорне лојалности и стално порицање да је знао било шта о недоличном сексуалном понашању Епстина.

image
VV inauguration
banner