Свет

"Херој Украјине" ухапшен због издаје

Директору компаније "Мотор сич" из Запорожја прети доживотна робија
"Херој Украјине" ухапшен због издајеwww.globallookpress.com © © Maxym Marusenko

Директор компаније "Мотор сич" и бивши посланик, који носи титулу "Хероја Украјине", Вјачеслав Богуслајев ухапшен је под оптужбом за издају у делу Запорошке области који контролише Кијев, јавили су локални медији позивајући се на изворе из украјинских органа за спровођење закона. 

Овај 83-годишњи бизнисмен суочава се са могућношћу да буде осуђен на доживотну робију.

У суботу су, према изворима локалног сајта "Забор", украјинске снаге безбедности одвеле Богуслајева под пратњом у Кијев. Претресена је имовина бизнисмена који је, како се наводи на сајту, „одавно познат по јасним проруским ставовима”. Украјински медији су потврдили ову информацију, позивајући се на сопствене изворе.

"Украјина прождире своје хероје“

Владимир Рогов, члан Главног савета руске администрације Запорошке области, на Телеграму је прокоментарисао привођење Богуслајева од стране украјинске службе безбедности, следећим речима: „Украјина прождире своје хероје“.

Богуслајев је добио титулу "Хероја Украјине" 2000. године, „за изузетне заслуге украјинској држави у развоју домаћег инжењерства“. Инжењер и бизнисмен има више десетина других награда, укључујући руски Орден пријатељства, који му је додељен 2004. за допринос „јачању руско-украјинске сарадње“.

Од покретања руске војне операције у Украјини, Кијев је увео драстичне мере против оних које сматра „сарадницима“: људи који гаје проруске ставове или на било који начин помажу руским снагама.

image
VV inauguration
banner