Русија

Евакуација житеља Херсонске области уочи очекиване украјинске офанзиве

Херсонске власти одлучиле су да део становништва преселе на леву обалу Дњепра
Евакуација житеља Херсонске области уочи очекиване украјинске офанзиве© TANJUG / AP Photo/Francisco Seco

Имајућу у виду да украјинска страна гомила снаге за офанзиву великих размера, руководство Херсонске области решило је да евакуише део становништва тог региона на леву обалу Дњепра.

"Донео сам тешку, али исправну одлуку да се цивилно становништво општина Берислав, Белозерски, Снигирјовски и Александровски организовано премести на леву обалу Дњепра", саопштио је в. д. губернатора Херсонске области Владимир Саљдо на свом Телеграм каналу.

Саљдо је подсетио на свакодневно гранатирање Донбаса и многобројне жртве и упозорио да Кијев спрема сличну судбину Херсону.

Руска Федерација спремно чека украјинску офанзиву, формирала је војну групу која треба да одбије украјински напад, тако да "тамо где делује војска, нема места за цивиле. Нека руска војска испуни свој задатак", објаснио је Саљдо.

Такође, упозорио је да Украјина планира да уништи брану хидроелектране Каховскаја и испусти воду из каскада електране узводно од Дњепра, што може изазвати поплаву Херсонске области.

"У овим условима, наш кључни задатак је да спасемо људске животе и омогућимо трупама Руске Федерације да ефикасно штите Херсонску област", изјавио је Владимир Саљдо.

Према његовим речима, евакуација грађана биће организована и спроводиће се у етапама. Све ће се одвијати под патронатом Министарства за ванредне ситуације (МЧС РФ) и власти Херсонске области.

Привремени смештај житеља општина Берислав, Белозерски, Снигирјовски и Александровски биће бесплатан, а руска влада ће обезбедити смештај и становницима који реше да се преселе даље, у друге регионе РФ, што је потврдио потпредседник Владе Руске Федерације Марат Хуснулин.

"Молим све да остану мирни, да не слушају провокаторе, Херсонска област остаје под заштитом руске војске. Наш циљ је праведан. Ми то знамо и наш непријатељ то зна. И победа ће бити наша", закључује Саљдо.

image
VV inauguration
banner