Свет

Риши Сунак фаворит за место британског премијера након повлачења Бориса Џонсона

Некадашњи министар финансија могао би да преузме нову функцију већ у уторак
Риши Сунак фаворит за место британског премијера након повлачења Бориса Џонсонаwww.globallookpress.com © Cover Images

Некадашњи министар финансија у влади Бориса Џонсона Риши Сунак постао је први фаворит за лидера Конзервативне партије и новог премијера, након што се његов некадашњи шеф синоћ повукао из трке за те функције.

Актуелна британска премијерка Лиз Трас поднела је оставку прошле недеље, након свега 45 дана на тој функцији, а њена Конзервативна партија започела је процес избора новог лидера који би требало да је наследи на челу владе.

На претходним изборима за лидера ове партије, одржаним прошлог лета, услов за добијање статуса кандидата била је подршка најмање 30 конзервативних посланика у Парламенту. Овог пута, како би се процес убрзао елиминисањем кандидата с малом подршком, тај број повећан је на 100. Два кандидата са највећом подршком парламентараца сукобиће се у директном дуелу, где право гласа има нешто мање од двеста хиљада чланова Конзервативне партије.

За сада је Сунак једини кандидат који је добио подршку више од сто конзервативних посланика, а након повлачења Џонсона све је извесније да ће тако и остати. Уколико ни један други кандидат не добије довољну подршку, Сунак ће бити проглашен за победника и могао би да се усели у резинецију у Даунинг стриту већ у уторак.

Једини противкандидат који би могао да поквари планове Сунаку сада је Пени Мордант, која је у трци за лидера одржаној током лета завршила на трећем месту. Ипак, чак и ако Мордантова успе да прикупи подршку довољног броја посланика, она ће се наћи под великим притиском партијског руководства да се повуче у корист Сунака, како би се очувало партијско јединство а промена на врху била што бржа и безболнија.

Министар унутрашњих послова Грант Шапс, који подржава Сунака, изјавио је да бивши министар финансија није убеђен да је борба готова.

"Он разговара са колегама цело јутро, труди се да добије подршку оних посланика који су раније подржавали Џонсона", изјавио је он.

Сунак је на изборима за лидера Конзервативаца одржаним преко лета добио највише гласова својих парламентарних колега, али је у гласању свих чланова ове партије поражен од Лиз Трас.

Сунак је током изборног циклуса критиковао економску политику своје противнице, а у једном тренутку је њена обећања назвао "економском политиком из бајке". Већина његових предвиђања показала су се као тачна, пошто је Трасова за мање од два месеца успела да сруши вредност фунте, повећа цену британских позајмица и у потпуности изгуби поверење инвеститора.

Након оставке Лиз Трас у британским медијима појавила се вест да ће се Борис Џонсон кандидовати за место њеног наследника. Он је Конзервативцима донео убедљиву победу на изборима 2019. године, али му је популарност током последњих дванаест месеци драстично пала након серије скандала.

Џонсон је у суботу изјавио да је "добро позициониран да Конзервативној партији донесе победу" на следећим парламентарним изборима, али се већ следећег дана повукао из трке након што је постало јасно да заостаје за Сунаком.

image
VV inauguration
banner