Свет

Некадашње британске колоније незаинтересоване за Чарлсово крунисање

У појединима, попут Јамајке, јачају покрети који се залажу за увођење републике и раскид свих веза са британском краљевском породицом
Некадашње британске колоније незаинтересоване за Чарлсово крунисањеwww.globallookpress.com © © Sina Schuldt

На крунисању краља Чарлса Трећег у суботу уз британске трупе маршираће војници са заставама Бахама, Јужне Африке, Тувалуа у војној поворци која ће одати почаст новом монарху.

За неке, то потврђује везе Британије и њених бивших колонија, али у многим земљама Комонвелта, који чине углавном државе које су некада биле део британске империје, на Чарлсово крунисање се у најбољем случају гледа са незаинтересованошћу, пише Асошијетед прес (АП).  

У тим земљама, прво крунисање британског монарха у последњих 70 година прилика је да се осврну на репресију и крваву прошлост колонијализма. Позиви да се прекину све везе са монархијом нарочито су учестали на Карибима.

Англикански свештеник у престоници Јамајке Кингстону Шон Мејџор-Кембел каже да је занимање за британску краљевску породицу нестало, а да све више Јамајчана постаје свесно стварности да преживели колонијализма и ропства заслужују правду и репарације.   

Крунисање је "једино важно да нас тргне и суочи са стварношћу да је наш шеф државе на том месту једино због биологије", каже овај свештеник.

Као британски суверен, Чарлс је такође на челу 14 других држава, иако је његова улога углавном церемонијалне природе. Такав је случај са Аустралијом, Канадом, Јамајком, Папуа Новом Гвинејом и Новим Зеландом, мањим бројем држава Комонвелта, док су већина од њених 56 чланица републике.

Барбадос је последња земља Комонвелта која је уклонила британског монарха као свог шефа државе и заменила краљицу Елизабету Другу изабраним председником 2021. године. Одлука је подстакла сличне републиканске покрете у суседној Јамајци, Бахамима и Белизеу.

Прошле године, када је премијер Јамајке Ендрју Холнес дочекао принца Вилијама и његову жену Кејт, током краљевске туре по Карибима, објавио је да његова земља планира да  постане потпуно независна. Подсећа се и да су чланови британске краљевске породице тада били суочени са протестима са којих се позивало да Британија плати репарације због ропства. На пријему на Бахамима, принц Вилијам рекао је да ће краљевска породица "с поштовањем подржати ваше одлуке о вашој будућности".

Розалеа Хамилтон која се залаже за промену јамајчанског устава како би се ослободили краљевске породице, рекла је да на дан крунисања организује форум с циљем да окупи што више Јамајчана за своју идеју политичке реформе. Термин одржавања форума ја намеран: њиме жели да скрене пажњу са самог крунисања и пошаље сигнал шефу државе да желе да се ослободе његовог вођства.

Два дана пре крунисања, активисти из 12 земаља Комонвелта писали су краљу Чарлсу тражећи од њега да се извини за британски колонијализам и његове последице. Међу потписницима је и аустралијска сенаторка Лидија Торп која је изјавила да Чарлс треба да почне да поправља штету коју је направила колонијализација, "укључујући враћање украдене имовине која је одузета људима".

Аустралијски премијер Ентони Албанезе, који ће присуствовати крунисању, залаже се за раскидање веза са монархијом, иако је одбацио идеју да се одржи референдум о том питању за време његовог трогодишњег мандата.

"Желим да видим Аустралијанца на челу Аустралије", рекао је Албанезе у интервјуу за Бродкастинг корп.

У некадашњем драгуљу британске империје, Индији, интересовање у медијима за крунисање је веома мало. Врло је вероватно да неки људи из руралних подручја нису никад ни чули за краља Чарлса Трећег.

"Индија је наставила даље и већина Индијаца нема никаква осећања према краљевској породици", каже писац и бивши дипломата Паван К. Варма.

Он додаје да је индијска економија надрасла британску и истиче да се велика Британија сада глобално смањила на земљу средње моћи.  

Откако је стекла независност 1947, Индија је настојала да уклони трагове британског империјализма, па је тако статуа краља Џорџа Петог, склоњена у Крунидбени парк.

Премијер Нарендра Моди повео је обновљени покушај да се избришу "симболи ропства" из времена под британском круном, па је тако његова влада преименовала називе улица из колонијалног доба, укинула неке законе из тог времена, па чак и симболе са заставе.

У Најробију, политички аналитичар и професор новинарства на Универзитету Најроби Херман Манџора каже да су сећања на британски оштар одговор на побуну Мау Мауа педесетих година прошлог века и даље свежа.

Многи Кенијци неће гледати крунисање "због тортуре током колонијализма, репресије, затварања, убистава, отуђења наше земље", каже Манџора.

Нису сви критични, наводи АП и цитира речи политичког аналитичара Асума Бисика из Уганде који каже да британска култура и даље има велики утицај, нарочито међу младима који прате енглески фудбал. Према његовим речима, многи благонаклоно гледају на преминулу енглеску краљицу Елизабету.  

У Јужној Африци, у Дурбану, британска заједница планира да гледа уживо крунисање преко телевизије, са све трубачима који ће означити тренутак када кентерберијски надбискуп буде крунисао Чарлса.

image