Свет

Новоизабрани премијер Новог Зеланда: Подржава проглашење републике, али је веран краљу

Крис Хипкинс поручио да се нада да ће једног дана Нови Зеланд постати потпуно независна земља, али сматра да то није приоритет.
Новоизабрани премијер Новог Зеланда: Подржава проглашење републике, али је веран краљуwww.globallookpress.com © Markus Brunner/imageBROKER.com

Премијер Новог Зеланда, Крис Хипкинс, изјавио је данас да лично подржава да његова земља постане република, али да то није промена за коју намерава да се залаже као лидер.

Хипкинс је то рекао новинарима неколико сати пре него што је требало да путује на крунисање британског краља Чарлса трећег у Лондону, пренео је АП.

Хипкинс је истакао да ће временом Нови Зеланд постати потпуно независна земља, али је сматра да то није приоритет.

Нови Зеланд, бивша британска колонија, има самоуправу, али британски краљ задржава углавном церемонијалну улогу шефа државе и краља.

Међу бившим британским колонијама, Барбадос је одлучио да постане република 2021. године, а Јамајка је прошле године саопштила да планира да тежи потпуној независности.

Аустралија је у фебруару одлучила да уклони британског монарха са најновије новчанице, иако се очекује да ће се на кованицама налазити лик краља Чарлса.

Премијер Новог Зеланда Крис Хипкинс се суочава са изборима касније ове године и фокус је усмерио на решавање економске кризе у земљи.

Хипкинс је дошао на власт након одлуке бивше премијерке Новог Зеланда, Џасинде Ардерн, да се повуче у јануару.

Ардерн је раније рекла да верује да ће Нови Зеланд на крају постати република, али то није приоритет.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner