Свет

Подривање "свете сарадње са НАСА"! Рогозин: Нема доказа да су Американци слетели на Месец

Бивши шеф руске свемирске агенције тврди да, иако су многи у "Роскосмосу" бранили верзију догађаја Вашингтона, нико није могао да пружи необориви доказ
Подривање "свете сарадње са НАСА"! Рогозин: Нема доказа да су Американци слетели на МесецGetty © Alex Wong / Staff

Бивши шеф руске свемирске агенције "Роскосмос" Дмитриј Рогозин изразио је сумњу да је америчка мисија "Аполо 11" заиста слетела на Месец 1969. године, рекавши да тек треба да види убедљиве доказе.

У посту на Телеграму у недељу, Рогозин је рекао да је своју личну потрагу за истином започео "пре десетак година" када је још радио у руској влади и да је постао скептичан у погледу тога да ли су Американци заиста крочили на Месец када је упоредио како су исцрпљени совјетски космонаути изгледали по повратку са својих летова и колико је наизглед била непромењена посада "Апола 11".

Рогозин је рекао да је у то време послао захтеве за доказе "Роскосмосу". Све што је добио као одговор била је књига у којој совјетски космонаут Алексеј Леонов сведочи о томе како је разговарао са америчким астронаутима и како су му рекли да су били на Месецу.

Бивши званичник је навео да је наставио са својим напорима и када је постављен на чело "Роскосмоса" 2018. године. Међутим, према Рогозину, нису му предочени никакви докази. Уместо тога, неколико неименованих академика љутито га је критиковало због подривања "свете сарадње са НАСА-ом", тврди он.

Бивши шеф "Роскосмоса" је такође рекао да је "примио љутити телефонски позив од високог званичника" који га је наводно оптужио да компликује међународне односе.

Рогозин је закључио рекавши да још увек не може да верује да су САД успеле да изведу тај подвиг, а да сада нису у стању, упркос невероватном напретку технологије од касних шездесетих.

"Аполо 11" је била прва мисија са људском посадом на Месецу, а Нил Армстронг и Баз Олдрин су ушли у историју као први људи који су ходали по површини Земљиног сателита.

Лету је претходио беспилотни совјетски програм "Луна 2", који је отворио пут за истраживање Месеца.

Прошлог априла, председник Владимир Путин обећао је да ће наставити руски лунарни програм.

image