Русија

Директор "Роскосмоса": Заборавите на изолацију Русије у свемиру

Чак ни ова изолација, коју нам намећу Г7 и САД, није уплашила низ земаља, попут Алжира, Мјанмара, Вијетнама, Египта, Јужне Африке, које учествују у изради разних уговора са нама за лансирање сателита које развијамо по њиховој наруџбини и стављамо у орбиту, рекао је Јуриј Борисов
Директор "Роскосмоса": Заборавите на изолацију Русије у свемируwww.globallookpress.com © NASA/via Globallookpress.com

Неке азијске, афричке и европске земље спремне су да сарађују са Руском Федерацијом на тему свемира. Русија се неће изоловати у овој области, изјавио је генерални директор "Роскосмоса" Јуриј Борисов, преноси ТАСС.

"Трудим се да доста путујем по свету. Колеге из азијских и афричких земаља, делом европских земаља су спремне, вољне и радиће са нама. Нећемо се изоловати", казао је Борисов на образовном маратону "Знање. Прво".

Према његовим речима, државна корпорација се понаша достојанствено и часно, као и да је Руска Федерација отворена за међународну сарадњу јер свемир треба да буде ван политике.

Он је додао да Русија ради на припреми уговора о лансирању сателита са Алжиром, Мјанмаром, Вијетнамом, Египтом и Јужном Африком.

"Чак ни ова изолација, коју нам намећу Г7 и САД, није уплашила низ земаља, попут Алжира, Мјанмара, Вијетнама, Египта, Јужне Африке, које учествују у изради разних уговора са нама за лансирање сателита које развијамо по њиховој наруџбини и стављамо у орбиту", додао је.

Руска супер-тешка ракета биће вишекратна

Борисов је навео да технологије које ће бити развијене током стварања ракете-носача "Амур-ЛНГ" могу се користити за перспективну супертешку руску ракету, која би требало да буде вишекратна. 

"Технологије које ће бити развијене током развоја ракете-носача Амур-ЛНГ могу се користити за стварање супер-тешке ракете-носача која се користи за истраживање дубоког свемира. И могућност поновне употребе, наравно, како би се смањила цена ових услуга биће обавезан услов при стварању овог будућег превозника", нагласио је.

Супер-тешка лансирна ракета која се развија у Руској Федерацији добила је име Јенисеј. Према савезном циљном програму, његово прво лансирање требало би да буде изведено 2028. године. Носивост прве верзије ракете требало би да буде, према Роскосмосу, до 103 тоне у ниску Земљину орбиту. Планирано је да се ракета користи и за мисије на Месец, укључујући слетање астронаута на површину природног сателита Земље.

У октобру 2020. године, Александар Блошенко, извршни директор Роскосмоса за напредне програме и науку, рекао је за ТАСС да би надограђена прва фаза перспективне руске ракете на метан Амур могла да се користи за стварање супер-тешке ракете-носача.

image