Свет

Берлин не може да се одлучи: Опет забранио руске и совјетске заставе на Дан победе

Из Управног суда раније су рекли да није јасно како заставе и песме могу да угрозе безбедност и да је забрана коју је увела полиција очигледно незаконита, али су се, након жалбе, предомислили
Берлин не може да се одлучи: Опет забранио руске и совјетске заставе на Дан победе© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Након још једне жалбе берлинске полиције, Виши административни суд у Берлину (ОВГ) поново је увео забрану руских и совјетских застава и симбола коју је у суботу суспендовао нижи суд.

Суд је јуче саопштио да је на догађањима поводом Дана победе забрањено истицање руских застава и симбола. Забрањене су и Георгијевске ленте, симбол прославе 9. маја у Русији, као и заставе СССР-а, победника над нацистичком диктатуром у Немачкој 1945. године.

"Прогноза полиције је да су симболи погодни да пренесу спремност на насиље с обзиром на текући агресорски рат против Украјине је тачна. У садашњем контексту оне би, у најмању руку, могле да буду искоришћене као израз саосећања и разумевања рата", образложио је Виши административни суд ову одлуку.

Истицање руских застава и симбола првобитно је било дозвољено, али је полиција уложила жалбу Вишем управном суду, који је у понедељак поништио одлуку нижег суда након жалбе полиције и поново увео полицијску забрану руских, па чак и совјетских застава, симбола и песама.

Из Управног суда раније су рекли да није јасно како заставе и песме могу да угрозе безбедност и да је забрана коју је увела полиција очигледно незаконита, али су се, након жалбе, предомислили. 

Управни суд је у петак увече укинуо забрану истицања украјинских застава на совјетским спомен-обележјима, што је првобитно било укључено у општу уредбу.

У Кишињеву пљуште казне за ношење Георгијевске ленте

Полиција у Кишињеву је почела са писањем новчаних казни за ношење Георгијевске ленте, међутим, они који су је истакли планирају да оспоре казну на суду, јер за њих лента представља сећање на претке које су животе дали за слободу, преноси "Салут Молдова" на Телеграму.

Становник главног града Молдавије добио је казну од органа за провођење закона, супротно одлуци Уставног суда, по којој свако има право да носи ленту ако није у вези са ратном пропагандом.

"Ставио сам је у знак сећања на своје дедове и прадедове који имају ордење са истим оваквим тракама. Овај и сваки други протокол ће бити оспорен на суду, јер ниједан није по закону", рекао је је један од грађана Кишињева.

И заиста, упркос казнама, многи учесници параде поводом Дана победе у Кишињеву данас носе Георгијевске ленте. Један од њих је бивши председник Игор Додон, који је данас током параде рекао да руског председника сматра патриотом и добрим државником и да се нада да ће две државе поново бити у добрим односим, што, према његовим речима, жели већински део становништва Молдавије, преносе "РИА Новости".

image