Свет

У Молдавији развијена највећа копија заставе која се 45. године вијорила Рајхстагом

Уопште ме не занима шта су власти одлучиле – за мене лично Георгијевска лента није симбол рата него ослобођења, рекао је почасни председник странке "Шор"
У Молдавији развијена највећа копија заставе која се 45. године вијорила РајхстагомGetty © Sean Gallup / Staff

На паради поводом Дана победе у престоници Молдавије, на централном тргу, је развијена највећа реплика Заставе победе на свету, исте онакве каква се 45. године завијорила на рушевинама Рајхстага, преносе "РИА Новости".

"На тргу смо развили копију Заставе победе. Застава је огромна - дугачка је 50 метара а широка 25", рекао је лидер републиканског савета "За слободну отаџбину" Игор Туљанцев, један од организатора акције.

Развијене су и заставе Украјинског фронта, формација совјетских снага, које су током ратних година ослободили Молдавију од нациста.

У традиционалној шетњи "Бесмртног пука" коју је организовала опозициона молдавска партија "Шор" учествовало је око 50.000 људи. Прошетали су центром главног града, певали песме из ратног периода и скандирали пароле "Победа!" "Молдавија!", носећи у рукама фотографије својих дедова и прадедова који су се борили против фашизма.

Међутим, било је и провокација.

Руководство Молдавије је организовало лет хеликоптером изнад Кишињева са заставом ЕУ, чиме је, према речима лидера опозиционе партије "Шор" Илана Шора, показало потпуно непоштовање према својим грађанима и сећању на оне који су пали у име победе.

Војни хеликоптер је неколико пута обишао Кишињев, носећи заставу Европске уније, што би требало да представља симболични завршетак молдавско-пољских вежби на Дан Европе, које су трајале седам дана, саопштило је молдавско Министарство унутрашњих послова.

"Изгледа да су молдавске власти коначно полуделе. Ово је потпуно непоштовање сећања на све оне који су пали у име победе. Данас је заиста велики празник. Људи у Молдавији памте хероје који су ослободили земљу и Европу од фашиста. Чин актуелног режима је чиста провокација. Кога су власти одлучиле да уплаше? Сопствене грађане који се сећају совјетских војника", рекао је Шор.

За Молдавију је 9. мај Дан Победе а не Дан Европе, рекао је.

Осим провокације са заставом ЕУ, молдавске власти су кажњавале грађане који су носили Георгијевске ленте.

Молдавска полиција није имала право да кажњава грађане због ношења Георгијевских ленти током прославе посвећене Дану победе, нагласио је Илан Шор, сигуран да су новчане казне још једна противзаконита радња актуелног молдавског режима.

"Актуелном режиму остаје још мало времена на власти, јер 90 посто становника земље слави 9. мај као празник, а они се понашају тако подло и кукавички. Ниско је и подло да се кажњава народ због ленти. За људе који славе Велику победу Георгијевска лента много значи, она је део ордења којима су награђивани њихови преци", рекао је Шор.

"Уопште ме не занима шта су власти одлучиле – за мене лично Георгијевска лента није симбол рата, него ослобођења. Не плаше ме ни новчане нити било какве незаконите казне за њено ношење", рекао је почасни председник странке "Шор" Валериј Клименко.

image