Свет

Турска: САД се мешају у председничке изборе

На Западу тврде да геополитичке преференције Анкаре не одговарају њеним интересима, а суштина је да Турска није прихватила амерички мандат, казао је турски министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу
Турска: САД се мешају у председничке избореGetty © Burak Kara / Stringer

Западна штампа појачано и све активније манипулише предстојећим изборима у Турској, изјавио је министар унутрашњих послова земље Сулејман Сојлу за лист "Јени акит" сигуран да је посреди амерички план.

Запад је продро у политички систем Турске после 1960. године, али је актуелни председник Реџеп Тајип Ердоган успео да га се отараси, казао је Сојлу.

"Запад је почео да износи своју визију о Турској. Када победимо на изборима ове године, почеће век стабилности. Свесни су тога. Нема избора које амерички амбасадор не би желео да контролише", сигуран је министар.

На Западу, приметио је Сојлу, тврде да геополитичке преференције Анкаре не одговарају њеним интересима, али суштина је да Турска "није прихватила амерички мандат".

"Сто четири године покушавају да се освете за то. Сви све знају", закључио је први човек турског МУП-а.

Министар је раније оптужио САД да покушавају да створе терористичку државу у близини граница Турске. После терористичког напада у Истанбулу прошле године није прихватио саучешће Вашингтона. А на састанку са младима прошле недеље је изјавио да САД "и даље губе репутацију", да цео свет "мрзи Америку", а да је Европа је "пијун" Сједињених Држава.

Председнички и парламентарни избори у Турској биће одржани 14. маја. Главни противник актуелног председника Ердогана је јединствени кандидат опозиционог Народног савеза Кемал Киличдароглу.

На изборима учествују и лидер странке Мемлекет и кандидат Алијансе Ата. Уколико ниједан кандидат не освоји 50 одсто гласова, други круг председничких избора требало би да буде одржан 28. маја.

image
VV inauguration
banner