Свет

Ердоган на митингу у Истанбулу пред 1,7 милиона људи: Закопаћемо про-ЛБГТ у гласачку кутију

Скуп је организован уочи парламентарних и председничких избора који се одржавају 14. маја, а турски председник је најавио нове инфраструктурне пројекте
Ердоган на митингу у Истанбулу пред 1,7 милиона људи: Закопаћемо про-ЛБГТ у гласачку кутију© Tanjug/AP Photo/Khalil Hamra

На аеродрому "Ататурк" у Истанбулу одржан је предизборни митинг турског председника Реџепа Тајипа Ердогана и његове владајуће Странке правде и развоја (АКП), где се окупило више од 1,7 милиона људи, јавља Анадолија.

Скуп је организован уочи парламентарних и председничких избора који се одржавају 14. маја.

Присутнима се обратио актуелни турски председник, који је уједно и кандидат на предстојећим председничким изборима.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган оптужио опозицију да је "про-ЛГБТ".

Ердоганове изјаве уследиле су након што је појачао реторику против политичких противника на почетку последње седмице уочи председничких и парламентарних избора у тој земљи, наводи Ројтерс.

"Партија правде и развоја и друге странке у нашој коалицији никада не би биле про-ЛГБТ, јер је породица за нас светиња. Закопаћемо те про-ЛБГТ у гласачку кутију'", рекао је он током обраћања пред окупљенима.

Ердоган је најавио бројне велике пројекте у Истанбулу, укључујући "Велики тунел Истанбула".

"'Великим тунелом Истанбула' додатно ћемо обогатити транспорт у граду, повезујући 11 различитих железничких линија које ће дневно користити 6,5 милиона грађана. Имплементирамо наш велики пројекат тунела у Истанбулу. Овај пројекат ће након Мармараја и Евроазије бити трећи тунел који ће проћи испод Босфора", поручио је Ердоган.

Грађани Турске 14. маја ће гласати на председничким и парламентарним изборима, а бираће између четири председничка кандидата, 24 политичке странке и 151 независног кандидата за парламент.

Право гласа има 64,11 милиона људи, а више од 4,9 милиона турских грађана гласаће први пут.

Поред Ердогана, кандидати за председника Турске су Мухарем Инче, Кемал Киличдароглу и Синан Оган.

image