Свет

Рамина подршка Ердогану: Добар пријатељ и посебан лидер

За мене лично, председник Ердоган је не само добар пријатељ у тешким данима, већ такође и посебан политички лидер јер он говори оно што ради и ради оно што говори, навео је Рама
Рамина подршка Ердогану: Добар пријатељ и посебан лидер© ATA Images, all rights reserved

Албански премијер Еди Рама изразио је снажну подршку актуелном председнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану неколико дана уочи избора који се одржавају у овој земљи у недељу 14. маја.

Ердоган је на власти 20 година, а у недељу га, према истраживањима, очекује тесна и изазовна трка за нови мандат, пише портал "Јуроактив".

Турска је пред изборима од великог значаја, не само за Балкан и Европу, изјавио је Рама.

"Несумњиво је дужност турског народа да изабере лидера и владу какву желе. Нико то не зна да уради боље од њих, али уз поштовање свих њих, желим да искажем највеће поштовање председнику Ердогану", био је недвосмислен Рама.

Како се наводи у тексту, Албанија и Турска имају дугогодишње добре односе, ојачане турским инвестицијама у ову земљу, као и помоћи Анкаре после разорних земљотреса у Албанији 2019. године и помоћи око набавке вакцина против ковида 19. Рама је тада неуспех Европске уније да помогне државама кандидатима да обезбеде дозе за имунизацију становништва, назвао "срамном грешком".

"У сваком говору кажете: пустите нас да помогнемо Балкану без мешања трећих страна, али за вакцине, Србија се окренула Кини и Русији, а ми Турској и без Ердогана имали бисмо много више преминулих", рекао је Рама 2022. године.

У својој поруци пред изборе у Турској, албански премијер описао је Ердогана као доброг пријатеља Албанаца у тешким временима, као што је било после земљотреса и током пандемије, додајући да је такође признао независност тзв. Косова.

Албанија је, такође, купила три турска дрона "бајрактар" 2022. године. Бивши албански премијер Сали Бериша прокоментарисао је за "Јурокатив" да је Турска несумњиво пријатељ, партнер, "али са доктрином неоотоманизма која је неприхватљива".

И грчки званичници, после куповине "бајрактара", коментарисали су договор на сличан начин. На заједничкој конференцији у Тирани са колегиницом Олтом Џачком, грчки министар спољних послова Никос Дендијас указао је на присуство "ревизионистичких снага које желе да нас врате у друга времена и утицаје на Западном Балкану".

Грчка, у којој ће избори бити одржани 21. маја, оне у Турској посматра без даха, не заузимајући ниједну страну, истиче се у тексту. Подсећа се да су односи Грчке и Турске током Ердогановог мандата доживели најнижу тачку, али су тензије попустиле после разорних земљотреса у Турској.

Главни опозициони кандидат Кемал Киличдароглу најавио је заокрет у спољној политици, а западни аналитичари сматрају да ће заузети више проевропски став од актуелног председника. Они верују да ће се уколико Киличдароглу дође на власт бројна отворена питања са ЕУ решити, а будући да се он не плаши захтева ЕУ за јачањем демократије у Турској, неће бити разлога да се ослања на Путина, тумаче неки од њих.

Подржавајући Ердогана, Рама је навео да је током Ердогановог мандата "визија, храброст и предан рад претворио Турску у очима целог света у фантастичан пример трансформације". У тексту се, међутим, наводе критике на рачун актуелне турске власти у вези са наводним сузбијањем медијских слобода, али и захтева да јој буду испоручени припадници Гуленовог покрета, за који Анкара сматра да стоји иза неуспелог пуча 2016, који се налазе у иностранству.

Цитира се и Ердоганова изјава упућена Албанцима, да је "предуслов за нашу подршку и братство, ваша посвећеност да се борите против покрета Фетулаха Гулена".

Рама је рекао да су Ердоганово вођство у питањима као што су руте за испоруку украјинског жита и његове позиције према борби против тероризма локално и у иностранству вредне ствари које треба да узму у обзир они који ће у недељу одлучивати ко ће водити Турску.

"За мене лично, председник Ердоган је не само добар пријатељ у тешким данима, већ такође и посебан политички лидер јер он говори оно што ради и ради оно што говори", навео је Рама.

image