Свет

Немачка ипак не одустаје од споразума са Кинезима: Договор око луке Хамбург стоји

Берлин се "држи" споразума који кинеском бродарском гиганту "Коско" омогућава да купи 24,99 одсто акција лучког терминала у Хамбургу
Немачка ипак не одустаје од споразума са Кинезима: Договор око луке Хамбург стојиGetty © Gregor Fischer / Stringer

Немачка влада саопштила је да ће наставити са контроверзним планом продаје делова лучког терминала у Хамбургу кинеској државној компанији "Коско" упркос новим безбедносним забринутостима и протестима чланова владајуће коалиције.

Канцелар Олаф Шолц прогурао је споразум прошлог октобра који је омогућио компанији "Коско" да преузме 24,99 одсто акција у терминалу Хамбург Толерорт, иако је неколико чланова његовог кабинета било против.

Договор је доведен у питање прошлог месеца када се испоставило да су немачке безбедносне службе прогласиле објекат за "критичну инфраструктуру".

Упркос томе, портпарол немачке владе рекао је да се Шолцов кабинет "држи" своје одлуке из октобра без икаквих измена, иако се терминал "сада сматра оператером критичне инфраструктуре". Он није дао више детаља објашњавајући разлоге за одлуку.

"Политико" је крајем прошлог месеца известио да Шолц, социјалдемократа и бивши градоначелник Хамбурга, снажно заговара да споразум са Кинезима остане на снази. То је изазвало нову критику његових коалиционих партнера Зелених и бизнису наклоњених Слободних демократа који су позвали на поновну процену споразума, као и на потенцијално смањење "Косковог" удела у терминалу.

Ново зелено светло долази само шест недеља пре планираног самита немачких и кинеских владиних званичника 20. јуна у Берлину. Критичари тврде да је делимична аквизиција луке део циљане инвестиционе стратегије кроз коју Пекинг жели да доведе инфраструктуру широм Европе под свој утицај, преноси "Политико".

Хамбуршка лучка логистичка компанија ХХЛА саопштила је да "поздравља" одобрење, додајући да су "сва питања у оквиру процеса инвестиционог скрининга разјашњена заједно у интензивним, конструктивним разговорима" и да ће трансакција бити финализована "ускоро".

image