Свет

Покушај смиривања тензија? Шолц позвао кинеског премијера да посети Берлин

Немачки канцелар организује самит са кинеским премијером са циљем унапређења односа две земље
Покушај смиривања тензија? Шолц позвао кинеског премијера да посети БерлинGetty © Emmanuele Contini / Stringer

Немачки канцелар Олаф Шолц позвао је кинеског премијера Лија Ћијанга да посети Берлин 20. јуна у покушају да смири тензије између Европе и Кине, пише "Блумберг".

Шолц ће покушати да добије подршку Пекинга по питањима мира у свету или климатских промена, док ће истовремено подвући црвене линије, када је реч о промени статуса кво Тајвана, рекли су "Блумбергу" људи упознати са плановима немачког канцелара. Састанак двојице званичника планира се већ месецима, додали су извори.

Немачка је одлучна да смањи своје ангажовање у Кини, док се Берлин још увек бори са последицама претераног ослањања на руски гас. И док Немачка гледа на Пекинг као на противника у одређеним аспектима, Шолц је против одвајања од Кине, важног трговинског партнера и кључне дестинације за немачки извоз.

"Ми смо против раздвајања, ми смо за смањење ризика", рекао је Шолц на питање о ставу Европске уније према Кини након састанка лидера блока у Бриселу прошлог месеца.

"Компаније широм света покушавају да извуку праве закључке из руског рата против Украјине: да морају да обезбеде своје ланце снабдевања, тржишта продаје и директне инвестиције како би преживеле тешке тренутке", додао је он. "То се сада дешава и мислим да ће дефинисати следећу деценију или две."

image
VV inauguration
banner