Свет

Линднер не иде у Пекинг: Како (и зашто) је Кина откачила немачког министра финансија?

Министар финансија Немачке Кристијан Линднер недавно је критиковао позицију Кине у сукобу у Украјини
Линднер не иде у Пекинг: Како (и зашто) је Кина откачила немачког министра финансија?www.globallookpress.com © Kay Nietfeld/dpa

Министар финансија Немачке Кристијан Линднер неће отпутовати у Пекинг пошто је његов кинески колега Лиу Кун, са којим је требало да се састане, у последњем тренутку отказао сусрет.

Према саопштењу немачког Министарства финансија, Лиу Кун је неочекивано отказао састанак само два дана пре него што је требало да буде одржан, пренео је "Еурактив".

"Кинеско Министарство финансија је током викенда затражило да разговори двојице министара планирани за 10. мај буду одложени из разлога везаних за распоред", рекли су за немачки лист "Велт", додајући да кинеска страна није дала друго објашњење, што је изазвало спекулације о правом разлогу отказивања.

Линднер и његова либерална Странка слободних демократа (ФДП) сматрају се партијом која има прилично дистанциран однос са Кином, при чему су својевремено позвали Немачку и Европску унију да буду опрезне у погледу односа са "системским ривалом".

С обзиром на изненађујуће одлагање, посланик ФДП-а у Бундестагу Франк Милер-Розентрит говорио је о "непоштовању не само немачког министра финансија, већ и ФДП као странке", указује "Шпигл" који се такође бави овим питањем.

Министарка образовања и истраживања Немачке Бетина Штарк-Вацингер, такође из либералног ФДП-а, била је прва чланица немачке владе која је посетила Тајван.

Амбасада Кине у Немачкој тада је изразила "значајно незадовољство".

"Да ли отказивање има било какве везе са ставом ФДП-а да Немачка треба да буде чврста у односу на Пекинг је ствар спекулација", рекли су за "Велт" из Министарства финансија.

Како истиче "Шпигл", сам Линднер је недавно критиковао позицију Кине у сукобу у Украјини. 

Овај немачки лист наводи да постоји и могућност да је до отказивања дошло због "питања којима би се Линднер можда бавио у Пекингу, попут смањење дуга државама", наводећи да би о томе требало да се говори на предстојећем самиту Г7, те да је последњих година Кина је одобрила милијарде долара кредита у оквиру своје Иницијативе Појас и пут, посебно у Африци и Азији.

Планирани састанак Линднера и Куна требало је да припреми две земље за предстојеће консултације владе.

Како је саопштило немачко министарство, сусрет је одложен за касније, а датум тек треба да буде објављен.

У међувремену, немачка коалициона влада је већ неколико пута одлагала представљање своје планиране кинеске стратегије.

Документ описује будући приступ земље политичким и економским односима са Пекингом.

Шефица немачке дипломатије Аналена Бербок (Зелени) примиће у уторак кинеског министра спољних послова Ћин Ганга на разговоре у Берлину, пише "Шпигл".

Ова посета служи за "настављање билатералне размене" након посете Бербокове Кини пре неколико недеља и за "припрему планираних консултација владе", рекао је портпарол министарства спољних послова у Берлину.

Међувладине консултације Немачке и Кине заказане су за 20. јун.

Савезна влада такве разговоре организује са неколико блиских или стратешки важних партнера као што су Француска, Јапан, Индија, Бразил и Израел.

image