Свет

Учитељица добила отказ јер није користила транс заменице

Британска влада тек треба да објави упутства за школе о томе како да одговоре ученицима који доводе у питање свој пол, а наставници неће бити у обавези да користе заменице које дете преферира
Учитељица добила отказ јер није користила транс заменицеwww.globallookpress.com © Dinendra Haria

Учитељица у основној школи у округу Нотингемшир у Уједињеном Краљевству тврди да је остала без посла јер је одбила да ословљава свог осмогодишњег ђака транс заменицама. Покренула је и процес против школе због неправедног отпуштања.

Школа је наводно пре две године наложила особљу, ради што лакше транзиције девојчице, која је желела да је третирају као дечака, да је ословљавају у мушком роду, као и да користи тоалет и свлачионице за дечаке.

Учитељица се успротивила тој пракси страхујући за добробит детета, те је ученик премештен у друго одељење а она упозорена да њена "хришћанска веровања и бриге о добробити могу представљати чин директне дискриминације", пренео је британски "Телеграф".

Касније је суспендована и против ње је покренут дисциплински поступак јер је одбијала да се придржава упутстава управе.

"Наставнике присиљавају да не доводе у питање политику полне транзиције иако докази показују да тај приступ може озбиљно да утиче на добробит деце", рекла је учитељица.

Међутим, "Телеграф" тврди, на основу својих извора, да британска влада тек треба да објави упутства за школе о томе како да одговоре ученицима који доводе у питање свој пол, а наставници неће бити у обавези да користе заменице које дете преферира.

image
VV inauguration
banner