Свет

Наставник у САД принуђен на отказ: Обраћао се трансродној деци презименом, а не "одабраним именима"

Клаџова пракса коришћења само презимена стигматизира трансродне ученике и ствара им душевну бол, пише у пресуди апелационог суда
Наставник у САД принуђен на отказ: Обраћао се трансродној деци презименом, а не "одабраним именима"Getty © Spencer Platt

Школа у Индијани није прекршила закон тиме што је наводно приморала наставника музичког да да отказ након што је, због сопствених религијских уверења, одбио да користи "одабрана имена" трансродне деце, одлучио је апелациони суд у Чикагу.

Права наставника Џона Клаџа на слободно исказивање својих верских уверења у овом случају била су "надјачана потенцијалним негативним ефектима које би његово понашање могло да има на средину за учење" у средњој школи Браунсберг, недалеко од Индијанополиса, пресудио је апелациони суд у Чикагу.

Клаџ је рекао да га његова хришћанска вера спречава да користи "одабрана имена" трансродне деце, како прописује правилник школе у којој је радио, преноси Ројтерс.

Школа му је у почетку дозвољавала да користи презимена својих ученика, али су свој став променили након што су ученици и други професори почели да се жале на њега. Он је рекао да је 2018. године био приморан да да отказ, као и да му је прећено отпуштањем.

Клаџ је годину дана касније поднео тужбу против школе, тврдећи да је она прекршила савезне законе који забрањују дискриминацију на основу верске припадности. Он је тражио да буде враћен на посао, али и финансијску одштету.

Клаџа је заступала хришћанска организација "Савез за одбрану слобода", а његов адвокат Рори Греј је рекао да они сада "разматрају опције".

"Пресуда апелационог суда показује да Врховни суд мора да измени стандарде када је реч о заштити права запослених на слободу вероисповести", рекао је он.

Клаџ је на суду тврдио да за школу не би био проблем да он своје трансродне ученике ословљава презименом, са чим се апелациони суд није сложио.

"Клаџова пракса коришћења само презимена стигматизира трансродне ученике и ствара им душевну бол", написала је у пресуди судија Илана Ровнер.

image