Свет

"Блумберг": ЕУ жели већи утицај у кинеском "дворишту", али не зна како

Након деценија гледања на Кину првенствено као на комерцијалну прилику, ЕУ настоји да повећа утицај у Индо-Пацифику и смањи ослањање на увоз из друге највеће светске економије
"Блумберг": ЕУ жели већи утицај у кинеском "дворишту", али не зна какоwww.globallookpress.com © Christine Olsson

Европска унија је понудила ближе политичке и инвестиционе везе са двадесетак земаља из Индо-пацифичког региона, пошто блок жели да буде утицајнији упркос све већим кинеским и америчким амбицијама.

На форуму који је окупио министре иностраних послова ЕУ и Индо-Пацифика - али не и Кину - неколико говорника је хвалило програм "Глобална капија", који представља европски одговор на велики инфраструктурни пројекат Кине, Иницијативу Појас и пут, преноси "Блумберг". 

"Наш циљ је да радимо на очувању Индо-Пацифика као слободног, отвореног, просперитетног и инклузивног региона и да изградимо равноправна партнерства", рекла је француска министарка спољних послова Катрин Колона. Она је додала да ЕУ "одбија да уђе у блоковску логику која би неизбежно довела до ескалације и конфронтације".

Након деценија гледања на Кину првенствено као на комерцијалну прилику, ЕУ настоји да повећа утицај у региону и смањи ослањање на увоз из друге највеће светске економије, укључујући и сировине кључне за планирану зелену транзицију. 

Зависност ЕУ од Пекинга, чији је лидер прогласио пријатељство "без граница" са руским председником Владимиром Путином, откривена је током пандемије ковид 19, када су се земље и компаније бориле да набаве маске и другу опрему. Осим тога, руска Специјална војна операција у Украјини је појачала тензије јер Запад притиска Пекинг да се дистанцира од Москве.

ЕУ је први пут усвојила заједничку стратегију о Индо-Пацифику 2021. године на инсистирање Француске, која има прекоморске територије у том региону, а Париз је прошле године био домаћин самита ЕУ на којем се о томе разговарало. Француску je такође уздрмало када је Аустралија отказала уговор о подморници, јер је Канбера ушла у одбрамбени савез са САД и Великом Британијом.

Превазилажење глобалних изазова у сарадњи

Упркос демонстрацији европског јединства током састанка, са гостима попут Индије, Јапана и Индонезије, остаје нејасно како ЕУ може да појача присуство у Индо-Пацифику у области одбране и економије, истиче "Блумберг".

У званичном дневном реду разговора помињу се "инклузивни напредак", "зелене могућности", безбедност и "превазилажење глобалних изазова у сарадњи", што је прикривена алузија на проналажење заједничког става о Украјини. ЕУ је крајем прошле године потписала споразум о партнерству са Тајландом за подстицање билатералног дијалога о енергетици, климатским променама и другим питањима.

Иако шефица француске дипломатије није споменула Кину, рекла је да је стратегија ЕУ "Глобална капија" замишљена да промовише "трајне, квалитетне инфраструктурне пројекте који не доводе земље у ситуацију зависности - мислим на луке, транспорт, али и на дигитални сектор".

Колона је такође рекла да ће француске фрегате чешће патролирати у региону. Француски ратни брод патролирао је Тајванским мореузом прошлог месеца док је Кина изводила војне вежбе. 

У региону Индо-Пацифика живи око 1,6 милиона француских грађана, а Париз има војно присуство на француским прекоморским острвима, укључујући Нову Каледонију, Валис и Футуну (или Мајот) и 8.000 војника. 

Док Француска прошле године није позвала америчке представнике, на последњем састанку су били присутни.  

Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба придружио се дебати у суботу како би апеловао на индо-пацифичке земље да подрже Кијев. 

Различити начини

Пре разговора, пакистанска министарка иностраних послова Хина Рабани Кар истакла је разлике у погледу Украјине. 

"Сви покушавамо да то решимо на различите начине", рекла је Кар и додала да је за Пакистан приоритет "престанак непријатељстава", позивајући на "процес обнове живота, дипломатије, решења, што је брже могуће".

Пакистан се у фебруару, заједно са земљама попут Индије, Шри Ланке и Кине, уздржао од гласања о резолуцији УН којом се Русија позива да се повуче из Украјине. Пакистан је такође набавио руску нафту како би задовољио своје енергетске потребе.

"Блумберг" преноси да су министри спољних послова ЕУ на овом састанку настојали да покажу јединственост у односу према Кини, рекавши да су постигли почетни консензус о заједничком планирању односа у будућности, иако треба да разраде како да превазиђу међусобне разлике. 

image