Свет

Ердоган гласао у Истанбулу и окупљеној деци поделио новац, велики одзив бирача (ВИДЕО)

Грађани Турске данас бирају председника и чланове парламентарна, а актуелни турски председник је после гласања поделио деци новац поводом Дана мајки
Ердоган гласао у Истанбулу и окупљеној деци поделио новац, велики одзив бирача (ВИДЕО)Getty © Pool / Pool

Грађани Турске гласају данас на парламентарним и председничким изборима, а на свом бирачком месту у Истанбулу појавио се и актуелни председник Реџеп Таип Ердоган, руковао се са званичницима и разговарао са ТВ репортерима.

"Молимо се Господу за бољу будућност наше земље, за нацију и турску демократију", рекао је он.

Ердоган је после гласања поделио окупљеној деци паре поводом Дана мајки који се у Турској данас обележава.

Његов главни противник, кандидат опозиције Кемал Киличдароглу (74) појавио се на бирачком месту у Анкари уз аплауз присталица које су га чекале, наводи Танјуг.

"Свим својим грађанима који иду да гласају упућујем изразе најискреније љубави и поштовања. Свима нам толико недостаје демократија", рекао је Киличдароглу (74) окупљеним новинарима, пренео је Ројтерс.

Како наводи АП, на овим изборима грађани Турске ће или потврдити ауторитарном Ердогану (69) нови петогодишњи мандат или ће Турску, чланицу НАТО, скренути на нови курс који је опозициони председнички кандидат и Ердоганов главни противкандидат Киличдароглу називао демократскијим путем.

На председничким изборима кандидовао се и Синан Оган, бивши академик који има подршку антиимигрантске националистичке партије.

На Западу постоји бојазан да Ердоган неће мирно предати власт у случају пораза иако је он у интервјуу за  више од десет турских емитера рекао да је дошао на власт демократским путем и да ће "деловати у складу са демократским процесима".

Уколико ниједан кандидат не добије више од 50 одсто гласова, други круг председничких извора биће  28. маја.

Медијским организацијама је забрањено да извештавају о прелиминарним резултатима и излазности до затварања биралишта вечерас у 21 сат.

У међувремену, РИА Новости преносе да је у Истанбулу излазност велика.

Испред најмање три бирачка места примећени су редови, а гласачке кутије су попуњене скоро до максимума. Дописнику руске агенције речено је да неће доносити нове кутије већ ће се сви гласови прикупљати у постојећим.

Право гласа унутар земље има 60.721.475 грађана, у Истанбулу је регистровано више од 11 милиона бирача.

image