Русија

Лавров стигао у Индију на састанак Шангајске организације за сарадњу

Министри спољних послова раде на припреми састанка Савета шефова држава чланица ШОС-а, који је заказан за 3-4. јул у Њу Делхију
Лавров стигао у Индију на састанак Шангајске организације за сарадњу© РТ Балкан

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров допутовао је у Индију, где ће учествовати на састанку министара спољних послова Шангајске организације за сарадњу (ШОС). Очекују се и билатерални сусрети са министрима спољних послова Индије, Кине и Пакистана, преносе "РИА Новости".

Министри, како је саопштило руско Министарство спољних послова, планирају да се припреме за састанак Савета шефова држава чланица ШОС-а, који је заказан за 3-4. јул у Њу Делхију.

С тим у вези, дипломате ће разговарати о садржају догађаја, размотрити нацрте релевантних докумената и одлука и разменити мишљења о међународној и регионалној агенди.

Такође, како су напоменули у министарству, министри на састанку ШОС-а посветиће суштинску пажњу проширењу организације: усвојиће нацрт одлуке Савета шефова држава чланица ШОС-а о давању Ирану статуса државе чланице, разговараће се о апелу Белорусије о могућем убрзању процедуре за њен пријем у организацију, очекује се потписивање меморандума о давању статуса партнера у дијалогу ШОС Бахреину, Кувајту, Мјанмару, Малдивима и Уједињеним Арапским Емиратима, што ће "отворити нове могућности за повезивање ових земаља са радом удружења у областима од заједничког интереса".

Сергеј Лавров се на маргинама састанка министара ШОС-а састао са индијским колегом Субрамањамом Џаишанкаром, преноси званична Москва. Састанак је одржан у формату затвореном за јавност.

Према речима индијског министра, током разговора су направили свеобухватан и детаљан преглед сарадње Русије и Индије и разговарали о питањима везаним са Г20 и ШОС.

"Ценим подршку Русије индијском председавању ШОС-а", написао је Џаишанкар на Твитеру.

Састао се и са колегом из Кине Ћин Гангом, јавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, не наводећи детаље разговора.

image
VV inauguration
banner