Русија

Добра роба увек нађе купца: Испорука руске нафте Индији на историјском максимуму

Њу Делхи је за руске нафтне деривате и нафту само у фебруару платио рекордних 3,9 милијарди долара, што је 42 пута више него претходне године
Добра роба увек нађе купца: Испорука руске нафте Индији на историјском максимумуGetty © Oleg Nikishin / Stringer

Индија је у фебруару увезла рекордне количине руске сирове нафте – 6,3 милиона тона за само један месец, саопштило је руско Министарство трговине.

"Индија је крајем зиме купила 6,3 милиона тона сирове нафте од Русије у односу на шест милиона тона колико је куповала претходних месеци. Ако би се ова количина нафте претворила у бареле то би значило да је куповина порасла са 1,48 милиона до 1,55 милиона дневно", саопштило је Министарство.

Дакле, Њу Делхи је у фебруару на куповину руске нафте потрошио 3,3 одсто више него у јануару, односно 3,35 милијарди долара, што је уједно и историјски максимум.

Русија је тада заузела прво место међу главним добављачима нафте у Индију, са уделом од 27,4 одсто. На другом месту је Ирак (15,8 одсто), а на трећем Саудијска Арабија (15,5 одсто). На четвртом месту су Уједињени Арапски Емирати (8,9 одсто), а на петом Кувајт - 7,5 одсто.

Индија је за руске нафтне деривате и нафту само у фебруару платила рекордних 3,9 милијарди долара, што је 42 пута више него претходне године.

image