Свет

ЕУ врши притисак на Јужну Кореју: Позива на брзу испоруку муниције Кијеву

Иако су државе чланице Европске уније донекле попуниле залихе куповином из Јужне Кореје, њима није дозвољено да оружје потом донирају Кијеву
ЕУ врши притисак на Јужну Кореју: Позива на брзу испоруку муниције Кијевуwww.globallookpress.com © Martina Katz/http://imagebroker.com/#/search/

Европска унија намерава да изврши притисак на Јужну Кореју како би Украјини испоручила муницију, пише "Еурактив".

ЕУ би могла да предузме такве кораке током посете председника Европског савета Шарла Мишела и шефице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен Сеулу 22. маја, за када је планиран редовни самит ЕУ и Јужне Кореје и сусрет са председником Јун Сок-јолом.

С обзиром на чињеницу да ће фабрикама у ЕУ бити потребно неколико месеци да повећају производњу, Европа очекује да Јужна Кореја прискочи у помоћ. Донације Кијеву погоршане су и због недостатка великих количина експлозива доступних на тржишту.

"Јужна Кореја има капацитет да обезбеди муницију у кратком року", рекао је за "Еурактив" Рамон Пачеко Пардо, председник Центра за безбедност, дипломатију и стратегију Слободног универзитета у Бриселу (ВУБ).

С обзиром да су залихе у Сједињеним Америчким Државама и Европској унији ниске, они траже да им Јужна Кореја обезбеди муницију у кратком року, не само да би попунили своје залихе, већ и да би директно обезбедили Украјину, додао је.

Поред тога, "муниција корејске производње компатибилна је са стандардима НАТО-а", што значи и са великом количином опреме коју користе Оружане снаге Украјине.

Политичка поента

Иако су државе чланице ЕУ донекле попуниле залихе куповином из Јужне Кореје, њима није дозвољено да оружје потом донирају Кијеву. Пачеко Пардо подсећа да је Јужна Кореја рекла да "са правне тачке гледишта није могуће да обезбеди муницију земљи која је укључена у рат".

"Чак и ако Јужна Кореја каже да ће директно снабдевати Украјину, опрема би морала да иде преко Пољске. Процес одлуке би био бржи јер би се њиме управљало директно, иако Јужна Кореја већ зна шта Украјина жели", додао је.

Према његовим речима, утицај ЕУ био би мали, јер су "САД о томе већ разговарале са Јужном Корејом, иако не јавно – а САД су војни савезник, док је ЕУ партнер".

"Међутим, ту је и политичка поента која је важна, како за Европљане, тако и у знак подршке Украјинцима."

На хитно снабдевање Кијева већом количином муниције и оружја позвао је и генерални секретар НАТО-а Столтенберг приликом посете Сеулу у јануару.

Премијер Пољске Матеуш Моравјевки у априлу је рекао да је та држава са Јужном Корејом разговарала о испоруци оружја и муниције Кијеву, али да "не мисли да ће то бити могуће без интервенције Америке, јер се Јужна Кореја плаши реакције Русије и Кине".

Опасан преседан

Пачеко Пардо каже да је Сеул у дилеми јер не жели да направи опасан преседан.

"Мислим да нико не би тужио владу или неку компанију у случају да одлуче да обезбеде наоружање Украјини, иако је продаја оружја земљи у рату забрањена", навео је.

Међутим, ако би Јужна Кореја променила своју политику, онда би се друге земље запитале - "Зашто не бисмо и ми урадили исто?"

"То представља преседан, јер би свака друга земља у рату тражила исто. Тада би за Сеул постало тешко да им каже не", истиче Пачеко Пардо.

Председник Јужне Кореје Јун Сок-јол раније није искључио могућност војне подршке Кијеву у случају да "међународна заједница не буде хтела да се мири" са ситуацијом у Украјини. После објављивања интервјуа, председничка администрација је саопштила да став владе Јужне Кореје у вези са испоруком оружја Украјини остаје непромењен, а да су изјаве председника "хипотетичке" природе.

image