Свет

Руски амбасадор у Братислави: Словачка директно укључена у наоружавање Украјине

Словачко руководство прекинуло је све везе са Русијом на државном нивоу и забранило било какве контакте у научној и културној сфери, рекао је Игор Брачиков
Руски амбасадор у Братислави: Словачка директно укључена у наоружавање Украјинеwww.globallookpress.com © Wolfgang Weinhäupl/http://imagebroker.com/#/search/

Словачка је директно укључена у наоружавање Украјине, док словачка влада у последње време вредно ради на рушењу билатералних односа са руском страном, изјавио је руски амбасадор у Братислави Игор Брачиков.

"Словачка активно учествује у наоружавању Украјине. Кијеву је поклоњено свих 13 борбених авиона МиГ-29 у служби Оружаних снага Словачке, системи ПВО С-300 и Куб, 30 хеликоптера БМП-1", рекао је Брачиков у интервју за "Известија".

Он је напоменуо да је испорука оружја Кијеву кршење руско-словачких споразума о забрани преноса наоружане војне опреме у треће земље без дозволе земље произвођача.

Осим тога, како је навео, словачка испоручује Украјини самоходне хаубице "зузана-2", а локална предузећа се баве поправком војне опреме која је у употреби у Оружаним снагама Украјине.

Према његовим речима, словачко руководство прекинуло је све везе са Русијом на државном нивоу и забранило било какве контакте у научној и културној сфери.

Руски амбасадор је напоменуо и да се у словачким медијима води антируска пропаганда која не одговара националним интересима словачког народа и, по његовом мишљењу, контролише се из иностранства.

"Са своје стране, Русија показује уздржаност и спремност за конструктиван и прагматичан дијалог са онима који су за то способни", закључио је Брачиков.

image
VV inauguration
banner