Свет

"Шпигл": Крај светског поретка којим доминира Запад

Економија посустаје, европска војска је слаба а једино расте дуг. Алијанса коју предводе САД не може да баци Русију на колена – посебно када економије у успону журе у помоћ Кремљу. Рат у Украјини се претвара у светски сукоб
"Шпигл": Крај светског поретка којим доминира Западwww.globallookpress.com © Florian Gaertner

У сусрет састанку Г7 у Хирошими колумниста "Шпигла" констатује да ће слике са истог морати пажљиво да се обраде, будући да планетарни сукоб расте и све је интензивнији, као и то да ће се тешко прикрити чињеница да је светски поредак којим доминира Запад на крају.

Очигледна индикација је да се Русија, упркос оштрим санкцијама које су увеле САД, ЕУ, Велика Британија, Јапан и други савезници, није урушила. ММФ је навео да се руска економија до сада показала отпорнијом него што се очекивало, те да ће, по експертима у Вашингтону, ове године расти брже од просека еврозоне, чак и ако се појачају санкције на западну технологију. 

"Запад је замрзнуо руске девизне резерве у доларима, еврима и фунтама, у великој мери спречио трговину између Запада и Истока, смањио увоз нафте и гаса или на њих увео горњу цену, забранио осигуравачима да осигуравају поморски транспорт и још много тога. Али московска економија наставља да напредује. И то показује колико се свет променио последњих година", пише колумниста "Шпигла".

Неуспех западних санкција и поларизација планете

Главни разлог зашто санкције Запада уведене Русији не функционишу је јер их бројне земље не признају (Латинска Америка, Африка и велики делови Азије) или их пак заобилазе. Кина, Индија и други купују руску нафту и гас које Запад више не жели или не може да добије по сниженим ценама. При томе Русија за њих не прихвата западне валуте. 

Дакле, Русија никако није одсечена од остатка света – САД и ЕУ могу да забране коришћење долара и евра, али не и јуана или рупија.

САД и ЕУ сада све више циљају на земље и компаније које помажу да се заобиђу западна ограничења Русији, што додатно урушава његов углед и популарност. 

Даље, Саудијци, који су деценијама имали блиске везе са САД, иду својим путем и то не само када је реч о доношењу одлука о производњи нафте. С тим у вези треба обратити пажњу на предстојећи самит Арапске лиге у Ријаду.

Значајна је и недавна посета Пекингу бразилског председника Лула да Силве, која се, по речима колумнисте "Шпигла", може схватити као непогрешив сигнал да земља није вољна да буде роб Вашингтона, Берлина или Брисела. Уз то Лула је раније одбио да продаје муницију за старе тенкове "леопард" а за потребе Украјине.

Све земље које стоје између Запада и новог кинеско-руског далекоисточног блока одлучиваће о свету у 21. веку, а ради се о већем делу планете. Међу њима су и Индија, Индонезија, Бразил, Нигерија, Јужна Африка, државе које је Запад убрајао међу своје природне савезнике. Међутим, сада нема никаквих назнака о обнављању старих савезништва.

И што су ове земље погођеније западним секундарним санкцијама, то ће се јаз између њих и Запада повећати

Међународна трговина – игра моћи

Међународна трговина се претворила у игру моћи великих сила. САД и ЕУ су напустиле своју либералну трговинску доктрину и сада посматрају економску арену као место за стратешке спорове. 

Не ради се само о притиску на Русију да прекине рат већ о технолошком обуздавању Кине, настојању да сопствена индустрија буде отпорнија, постизању циљева климатске политике и још много тога – сви ови мотиви представљају препреке за економску размену и умањују развојне могућности Глобалног југа.

Пекинг, насупрот овоме, спроводи сопствену трговинску стратегију, везану за иницијативу "Појас и пут".

Групи 7 је, уместо да награђује добро понашање одсуством санкција, потребан нови модел привлачан земљама ван блока, који би требало да отвори перспективу развоја и да се супротстави наизглед великодушним кинеским кредитима.

"А има још нешто: изнутра Запад изгледа све трулији. Морамо озбиљно да радимо на себи ако желимо да победимо у новом хладном рату", наводи колумниста "Шпигла".

Самит Г7 огољава слабости Запада

На самиту Г7, упркос свим углађеним сликама, тешко да ће се прикрити слабост Запада. Амерички председник Џозеф Бајден не зна да ли ће његова влада остати без новца за неколико недеља, пошто у Конгресу не могу да се сложе око подизања границе дуга, а уколико се то деси, могла би да наступи банкарска криза која има потенцијал да прерасте финансијску катастрофу глобалних размера.

"Треба ли Кини, Русији и њима сличнима додатни доказ декаденције и неспособности Запада: Такав крах као резултат нефункционалности демократских институција био би пропагандна прослава за Пекинг и Москву", пише "Шпигл".

У поређењу с Бајденовом администрацијом, руководство ЕУ је потпуно дезоријентисано. Уместо да се сабере и направи искорак с обзиром на промењену ситуацију претњи, премало се дешава прекасно.

Европска влада нема појма у ком правцу би Европа требало да се развија, што је још једном демонстрирао Олаф Шолц у бледом говору испред парламента ЕУ. Француз Емануел Макрон залаже се за "стратешку аутономију" за коју ЕУ нема ни војна средства ни политичке структуре. Велика Британија је сенка саме себе јер је ослабила изласком из ЕУ. У Европи се слабо могу видети економска динамика и разумне политичке енергије. Не, Запад заиста не оставља добру слику", коментарише "Шпигл".

Економија посустаје. Европска војска је слаба. Једино расте – дуг.

Француска штрајкује против пензионе реформе. Немачка се прилагођава све већем осиромашењу. Италија је увелико на том путу. Популисти спремају несташлуке са обе стране Атлантика.

"Живот је можда и даље добар у Европи и Северној Америци. Али да ли ми озбиљно верујемо да можемо да послужимо као одрживи модел? Можемо ли бити инспирација неопредељеним деловима света? Хоћемо ли опстати у системском надметању с далекоисточним режимима? Озбиљно сумњам у то. Морамо да будемо бољи – на више начина", закључује колумниста "Шпигла".

image