Русија

Медведев: Идиоти из Г7 заборављају да можемо узвратити истом мером

Идеја земаља Групе 7 да забране извоз све робе у Русију је, према речима руског званичника дивна, јер подразумева и контрамеру обуставе извоза из наше земље робе која је за њих најзначајнија
Медведев: Идиоти из Г7 заборављају да можемо узвратити истом меромwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Ако земље Г7 заиста забране извоз све робе у Русију, за њих ће се завршити споразум о житу и "многе друге ствари" које су им од користи, написао је заменик председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев на Телеграму.

Земље Г7 разматрају да забране извоз скоро све робе у Русију, известила је раније новинска агенција Кјодо, позивајући се на изворе у јапанској влади. Према информацијама "Блумберга", идеја је да се пређе на режим санкција, да се забрани извоз све робе и да се формирају спискови изузетака који су дозвољени за увоз.

"Идеја идиота из Г7 о потпуној забрани извоза робе у нашу земљу је дивна, јер подразумева и контрамеру обуставе извоза робе која је најзначајнија за државе Г7 из наше земље. Ако забране извоз, споразум о житу за њих ће бити готов као и много тога што им је потребно", написао је Медведев.

"Они уопште немају мозга", закључио је Медведев.

Према информацијама америчке агенције, постоје потенцијално озбиљне препреке за примену овог ограничења. "Да би нови критеријуми ступили на снагу у ЕУ, морале би да их усвоје све чланице, а то би изазвало жестоку дебату, с обзиром да компаније, које и даље извозе робу у Русију могу да реагују, а постоји и ризик од одмазде Москве", наводи се у чланку.

Притом, како додаје извор, чланице Г7 су забринуте да ће Путин из овога извући "превелику корист", с обзиром да Москва проналази начине да заобиђе санкције за увоз робе преко трећих земаља

image