Русија

Г7 спрема нове санкције Русији: Удар на енергетику и трговину

Још увек се разговара о областима у којима би се нова правила примењивала
Г7 спрема нове санкције Русији: Удар на енергетику и трговину© Tanjug/AP Photo/Shuji Kajiyama

Лидери Групе седам (Г7) најразвијенијих земаља планирају да, за време самита у Јапану, пооштре санкције Русији, а нова ограничења ће бити усмерена на енергетику и извоз, рекли су извори за Ројтерс.

Нове санкције, око којих би званичници требало да се договоре на самиту који ће трајати од 19. до 21. маја, усресређене су на будућу руску производњу енергије и трговину.

Амерички званичници очекују да ће чланице Г7 пристати да прилагоде приступ санкцијама тако да, барем за одређене категорије робе, извоз буде аутоматски забрањен осим ако се призвод не налази на листи одобрених артикала.

Администрација председника Сједињених Америчких Држава Џозефа Бајдена намерила је да савезнике из Г7 натера да преокрену приступ санкцијама, који тренутно омогућава да се сва роба продаје Русији осим ако није експлицитно на црној листи.

Иако заједнички став по овом питању још увек није донет, амерички званичници надају се да ће чланице Г7 ограничити извоз у областима повезаним са руском војском. Још увек се разговара о областима у којима би се нова правила примењивала, а амерички званичник рекао је да се она нарочито односе на руску одбрамбену индустрију.

image
VV inauguration
banner