Свет

Град Балтимор тужи компаније "Хјундаи" и "Кија" јер се њихови аутомобили лако краду

"Кија" је саопштила да су тужбе неосноване, "Хјундаи" тврди да њихова возила испуњавају све безбедносне захтеве
Град Балтимор тужи компаније "Хјундаи" и "Кија" јер се њихови аутомобили лако крадуwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Град Балтимор тужио је произвођаче аутомобила "Хјундаи" и "Кија", оптужујући их да су одговорни за пораст крађа јер се њихови аутомобили лако краду, преноси Си-Би-Ес.

Крађу одређених модела возила "Хјундаи" и "Киа" подстакли су видео снимци на друштвеним мрежама, углавном на ТикТоку, који показују како је могуће покренути возила без кључа помоћу кабла за пуњење мобилног телефона.

Полиција Балтимора саопштила је да су крађе аутомобила ове године порасле за 95 одсто, у чему предњаче возила произвођача ових компанија.

Иначе, од почетка године у Балтимору украдено је 577 возила.

Градоначелник Брендон Скот изјавио је да су компаније "Кија" и "Хјундаи" одговорне за серију крађа, придружујући се другим градовима у САД, попут Сент Луиса и Сијетла.

"`Кија` и `Хјундаи `су направиле проблем како би уштедели неколико долара“, изјавио је вршилац  дужности градског адвоката Ебони Томпсон. "Осим тога, ове компаније су угрозиле и нашу физичку безбедност, јер се крадљивци аутомобила чешће упуштају у небезбедне вожње. Надамо се да ће тужбе приморати `Хиундаи` и `Кију` да пронађу решење и да ће одвратити друге компаније да убудуће стављају профит изнад безбедности."

Тужба је поднета Окружном суду Сједињених Држава за Мериленд, саопштила је канцеларија градоначелника.

"Кија" је саопштила да су тужбе неосноване, док "Хјундаи" тврди да њихова возила испуњавају све безбедносне захтеве.

Такође, "Кија" тврди да је ова компанија поконила више од 1.400 брава за волан полицији Балтимора и да је инсталирала безбедносне надоградње у више од 230.000 аутомобила широм земље.

"`Кија` је забринута јер сматра да је крађа аутомобила подстакнута садржајем друштвених медија који подстичу криминално понашање", наводи компанија. "Да бисмо спречили ове злочине, настављамо са увођењем бесплатне безбедносне надоградње софтвера и нудимо бесплатне браве за волан", саопштила је ова компанија.

image