Свет

Американци тврде да је Кина једини победник сукоба у Украјини

Са Западом заглављеним у још једном дуготрајном конфликту у коме не може да победи, и Русијом која све више зависи од Пекинга, Кина је у позицији да изађе из сукоба моћнија него раније
Американци тврде да је Кина једини победник сукоба у УкрајиниGetty © Lintao Zhang / Staff

Сукоб у Украјини запао је у крвави ћорсокак којем се не назире крај. Док се свет припрема за још разарања, ниједан главни играч није остварио јасну победу, осим Кине, пише "Нешонел интерест", магазин америчког Центра за национални интерес.

На једној страни сукоба су Сједињене Државе и њихови савезници. Откако је председник Џозеф Бајден ступио на функцију, Сједињене Државе су најпоузданији присталица Украјине, упумпавајући више од 75 милијарди долара у земљу у виду хуманитарне, финансијске и војне помоћи.

Вашингтон је обезбедио, или ће ускоро обезбедити Кијеву напредне системе наоружања, европски партнери САД такође пружају сталну помоћ Украјини у различитим областима, укључујући финансијску, хуманитарну, енергетску и буџетску подршку, као и дипломатски контакт. Европска унија је у децембру прошле године договорила законодавни пакет који ће Украјини обезбедити 18 милијарди евра финансијске подршке током 2023.

Ипак, упркос наизглед бескрајној подршци коју Запад пружа Украјини, Сједињене Државе и њихови европски савезници нису ближи крају сукоба, а притом црпе сопствене ресурсе, наводи "Нешонел интерест".

На другој страни је Русија, чија је привреда одолела удару западних економских санкција, али је Москва, наводи портал, "постала зависна од Ирана и Северне Кореје у погледу оружја и залиха, и постала је де факто млађи партнер Кини".

Највећи губитник у сукобу је Украјина, са огромним људским губицима, уништеном инфраструктуром, милионима избеглих.

Ипак, како наводе, постоји једна земља која побеђује у сукобу: Кина. Пекинг је са стране гледао САД како крваре у разним интервенцијама на Блиском истоку у протекле две деценије, и сада поново ради исто, и гледа Вашингтон који се нашао заробљен у још једном дуготрајном и непобедивом сукобу.

У међувремену, Кина је уложила значајне трошкове у своју војску, модернизујући своје ваздушне и копнене снаге, ширећи поморске снаге у источној Азији како би се супротставиле постојећем поморском присуству САД, и унапређујући своје стратешке и тактичке нуклеарне залихе и системе за лансирање.

Кинески креатори политике схватају да ће континуирани и скупи амерички напади у иностранству само додатно преокренути однос снага у корист Пекинга. Кина је такође искористила украјински сукоб у својој спољној политици, постепено повећавајући своје економске односе са Русијом и, према неким кинеским стручњацима, вероватно снабдевајући Русију оружјем и муницијом у блиској будућности.

Поражавајуће иронично је, како наводе, то што се Запад уплео у конфликт са Русијом "баш у тренутку када је требало да негује Русију као противтежу успону Кине".

Уместо тога, Запад је гурнуо Москву у наручје Пекинга, који је био више него спреман да настави "пријатељство без граница" са Русијом која има све разлоге да се плаши Кине у успону.

"Ипак, уместо ситуације у којој Сједињене Државе и Русија заједно раде на обуздавању Кине, ми имамо ситуацију у којој они ефективно ратују једни против других у Украјини. Сједињене Државе су се тако поставиле за конфронтацију против две велике силе, ситуацију за коју само наивни оптимисти верују да Сједињене Државе могу победити", закључују аутори текста у "Нешонел интересту".

image
VV inauguration
banner