Свет

И Саудијска Арабија спремна да посредује између Русије и Украјине (ВИДЕО)

На самиту је говорио и украјински председник Владимир Зеленски, назвавши Крим "центром муслиманске културе у Украјини"
И Саудијска Арабија спремна да посредује између Русије и Украјине (ВИДЕО)Getty © Photo by Leon Neal/Getty Images,

Саудијска Арабија подржава међународне напоре за решавање украјинске кризе и спремна је да посредује између Русије и Украјине, поручио је престолонаследник Мохамед бин Салман ел Сауд, преносе "РИА Новости".

Наиме, самит Арапске лиге, на којем први пут после много година учествује сиријски председник Башар ел Асад, почео је данас у саудијској Џеди.

"Подржавамо међународне напоре за решавање украјинске кризе и спремни смо да делујемо као посредници између Русије и Украјине", казао је саудијски принц током уводног говора.

На самиту је боравио и говорио украјински председник Владимир Зеленски. Он је казао да је Крим "центар муслиманске културе у Украјини". 

"Кримски Татари остају саставни део муслиманске заједнице. Крим је био први који је страдао од 'руске окупације' и до сада су већина оних који су подвргнути репресији на полуострву муслимани", казао је Зеленски.

Украјински лидер је истакао да је неопходно укључити што више држава у примени "формуле мира" коју је он предложио. Осим тога, скренуо је пажњу арапским државама на питање обезбеђивања енергетске безбедности Украјине следеће зиме. 

Раније су арапске дипломате више пута изјавиле да су земље региона неутралне у односу на кризу у Украјини. Конкретно, у завршној изјави самита Арапске лиге одржаном у Алжиру у новембру 2022. године, лидери арапског света изразили су своју приврженост принципу неутралности о сукобу у Украјини.

image