Свет

Орбан обећао да ће бранити Мађарску од ЕУ

Премијер каже да се ова земља одувек одупирала империјама, а да ће "они проћи као и њихови претходници" правећи јасну алузију на СССР
Орбан обећао да ће бранити Мађарску од ЕУ© Foto: Tanjug/AP (Geert Vanden Wijngaert)

Мађарска се одувек одупирала империјама и надживела их је, рекао је премијер ове земље Виктор Орбан, говорећи о притисцима ЕУ на Будимпешту у западном граду Залаегершегу.

Орбанов говор у недељу био је посвећен 66. годишњици почетка устанка 1956. у тадашњој комунистичкој Мађарској, који је угушио Совјетски Савез. 

„Немојмо се замарати онима који пуцају на Мађарску из сенке, или са бриселских висина. Они ће завршити тамо где су завршили и њихови претходници“, рекао је Орбан поредећи овако ЕУ са СССР-ом.

„Били смо овде када нас је напала прва освајачка империја, а бићемо овде и када се последња сруши. Подносићемо то када будемо морали, а одупрећемо се када будемо могли. Вадимо мачеве када постоји шанса, а одупиремо се када дођу дуге године угњетавања“, изјавио је Орбан додајући: „Ми смо победници чак и када смо поражени.“

Проратни став Брисела продужава патњу

Брисел оптужује Мађарску, која је чланица ЕУ од 2004. године, да не поштује демократију и за пораст корупције под Орбаном, претећи земљи смањењем финансирања.

Будимпешта је одбила да следи линију Европске уније у сукобу у Украјини и такође је одбила да шаље оружје Кијеву, за разлику од многих других чланица ЕУ. Премијер Орбан је оштро критиковао и санкције уведене Москви.

Високи званичник мађарског министарства иностраних послова Тамаш Менчер одбацио је у петак изјаве из ЕУ да ће Русија бити поражена у Украјини. Он је изразио сумњу да се тај циљ уопште може постићи и упозорио је да "овај проратни став Брисела само продужава сукоб и патњу", називајући овакве позиве "изузетно опасним и неприхватљивим."

"Мађарска ризикује скок"

Почетком септембра, чешки министар за европска питања Микулаш Бек упозорио је да би став Мађарске према Русији могао да се заврши њеним изласком из ЕУ.

Будимпешта је, рекао је чешки министар, „прешла дуг пут, стигла до ивице понора, а сада мора да одлучи да ли да се врати са те ивице, или да ризикује скок.“

image
VV inauguration
banner