Свет

Ко има децу, има потешкоћа: Бивши пољски председник не може да живи од пензије

Трошкови живота у Пољској су превисоки, рекао је бивши председник и синдикални лидер Лех Валенса
Ко има децу, има потешкоћа: Бивши пољски председник не може да живи од пензијеGetty © Omar Marques / Stringer

Бивши пољски председник Лех Валенса каже да му пензија није довољна да састави крај с крајем, иако је четири пута већи од националног просека.

Валенса, некадашњи вођа синдиката "Солидарност" и председник Пољске од 1990. до 1995. године, рекао је за "Супер експрес" да је у 79. години кренуо почео да држи предавања како би допунио приходе.

"Радим ово да зарадим нешто новца, јер га немам", рекао је Валенса. "Није ме брига за новац, уопште ме није било брига. Имао сам га довољно, а сада ми није довољно, па морам додатно да зарадим."

Открио је да његова пензија износи 11.000 злота (отприлике 2.640 долара). Просечна пензија у Пољској је неких 2.700 злота. Валенса је појаснио да је до пре пола године, његова пензија износила између 5.000 и 6.000 злота.

"Сада је мало боље, али све је поскупело, тако да је мање-више исто", рекао је он.

Од априла 2023. инфлација у Пољској износила је 14,7 одсто, при чему је храна порасла за скоро 20 одсто, а цене енергената за 14,8 одсто.

Валенса је неке од својих финансијских проблема приписао чињеници да понекад помаже својој деци. "Ко има пчеле, има и меда; ко има децу, има потешкоћа", рекао је он за "Супер Експрес".

Рођен у Пољској под немачком окупацијом 1943. године, Валенса је постао електричар у бродоградилишту у Гдањску и на крају је постао лидер у независном синдикату Солидарност. Политички рад уније и сарадња са Римокатоличком црквом сматрају се кључним за раскид Варшаве са социјализмом 1989.

Валенса је изгубио на изборима 1995. од бившег министра комунистичке владе Александра Квасњевског. Након што је 2000. освојио само 1,01 одсто гласова, трајно се повукао из политике. Он је такође поднео оставку из Солидарности 2006. године, усред свађе са браћом Јарославом и Лехом Качињским, лидерима странке Право и правда (ПиС) која тренутно води Пољску.

image
VV inauguration
banner