Свет

Бивши премијер Пољске: Председник се радује док нас разоружава

Анџеј Дуда је председник Пољске, а не Украјине, каже Лешек Милер
Бивши премијер Пољске: Председник се радује док нас разоружаваGetty © Photo by Alexey Furman/Getty Images

Пољска се разоружава наоружавајући Украјину, изјавио је бивши премијер те земље и посланик у Европском парламенту Лешек Милер.

Наиме, пољске власти су раније саопштиле да је та земља трећи испоручилац оружја и војне опреме Украјини после САД и Велике Британије.

"Кад видим господина председника Анџеја Дуду, који тако радосно објављује да смо предали скоро 300 тенкова, све МиГ-ове и остало оружје, онда помислим: 'Боже, зашто се председник радује што разоружава Пољску'", казао је Милер за радио "Зет".

Милер је истакао да Дуда не треба да заборави да је он "председник Пољске, а не председник Украјине".

Бивши премијер је навео да сумња да ће Пољска моћи да допуни обим постсовјетског наоружања испорученог Украјини западним узорцима наоружања.

"Украјина је добила углавном старе тенкове. Тенкови 'Т-72' ​​су у употреби у пољској војсци од 1978. године. Али да ли ћемо добити 300 леопарда ако дамо 300 наших тенкова", казао је.

Раније су постсовјетски тенкови били "исмејани" у Пољској, закључио је Милер, а сада се "одједном испоставило да могу да се користе у правом рату".

Подсетимо, Пољска је испоручила Украјини ловце "МиГ-29", тенкове, углавном модернизоване "Т-72", ​​као и "РТ-91" и "леопард 2А4", борбена возила пешадије, самоходне топове "Краб" и 2С1 "Гвоздика", совјетски вишецевни ракетни систем БМ-21 "Град", противваздушне ракетне системе ("С-125 Нева", "9К33 Оса", "2К12 Куб"), преносни ПВО, противваздушне топове "С-60", стрељачко наоружање, велики број опреме и муниције за разне намене и калибар.

image