Свет

Немачка полиција покренула истрагу против Роџера Вотерса због наводног нацистичког костима

Због црног капута, црвене траке око руке са укрштеним чекићима, Роџера Вотерса немачки истражни органи сумњиче за величање нацизма - Укрштени чекићи симбол су који се појавио 1982. године у чувеном филму "Зид" по истоименом албуму "Пинк флојда"
Немачка полиција покренула истрагу против Роџера Вотерса због наводног нацистичког костимаGetty © Mike Windle / Staff

Немачка полиција покренула је истрагу против једног од оснивача "Пинк флојда" гитаристе Роџера Вотерса због ношења наводно нацистичке СС униформе током недавног концерта у Берлину.

Током наступа у "Мерцедес Бенц" арени 17. маја, Вотерс је имао дугачки црни капут и црвену траку преко руке, пренео је Би-Би-Си. Такође, је наводно упирао имитацијом пушке у публику.

На црвеној траци на Вотерсовој руци била су два црна укрштена чекића на белом кругу, а овакву одећу носио је на више наступа током неколико протеклих година.

Симболи су врло слични онима који се појављују на костимима у филму из 1982. године "Зид", који је заснован на истоименом албуму култног британског бенда. 

Истицање нацистичких симбола, застава и унифрми у Немачкој је забрањено, осим уколико се они не користе у уметничке или образовне сврхе.

"Водимо истрагу због сумње на подстицање мржње јер би се одећа ношена на сцени могла користити за величање или оправдавање нацистичке владавине, чиме би се нарушио јавни мир", рекао је портпарол полиције Мартин Халвег.

Он је додао да одећа коју је носио Вотерс подсећа на униформу СС официра.

Полицијски званичници објаснили су да ће након што се оптужбе проуче, предмет бити прослеђен јавном тужиоцу који треба да одлучи о наредним корацима.

Вотерсу је замерено и што су се током наступа, на видео-биму, појавила имена неколико преминулих особа, међу којима и Ане Франк, што је Министарство спољних послова Израела описало као скрнављење њеног имена. Би-Би-Си наводи и да је Вотерс на својим ранијим концертима има велику свињу на надувавање са Давидовом звездом.

Музичар је тренутно на турнеји по немачким градовима и требало би да у недељу одржи завршни концерт у Франкфурту. 

Поједине јеврејске организације затражиле су забрану његових концерата, али је ипак дозвољено њихово одржавање. Сам Вотерс написао је на свом Фејсбуку да га растужују неправедне оптужбе за антисемитизам и тражење забране његових концерата.

У једној од објава навео је и да "ходајући улицама Минхена, нисам могао да се отресем од осећаја да сам у присуству Великог Брата. То оставља горак укус".

Вотерс је познат и по својим ставовима о сукобу у Украјини, који се не слажу са западним наративом. Тако и Би-Би-Си у свом извештају наводи да је Вотерс у Уједињеним нацијама изнео "контроверзни" став да је "руска инвазија на Украјину била испровоцирана".

image