Свет

Киличдароглу: Москва и Анкара су увек били пријатељи

После оптужби да се Русија меша у турске изборе, Ердоганов ривал је, на дан избора променио плочу
Киличдароглу: Москва и Анкара су увек били пријатељи© Tanjug/AP Photo/Ali Unal

Анкара и Москва су увек били пријатељи и добри односи између две земље наставиће да се развијају, рекао је Ердоганов противкандидат у другом кругу председничких избора у Турској, прозападни политичар Кемал Киличдароглу.

"Турска и Русија су увек биле блиске. Наши односи ће се наставити да се развијају", рекао је Киличдароглу за телевизију "Русија-24".

Оваква изјава прилична је промена става председничког кандидата Турске, будући да је недавно Кремљ оптужио за мешање у изборну трку.

Он је, како је пренео Ројтерс, окривио "руске пријатеље" за пласирање монтираних видео снимака и "дипфејк" клипова о Ердогановим противкандидатима.

Киличдароглу је, иначе, изјавио и да је идеја о формирању гасног чворишта у сарадњи с Русијом опасна за Анкару и да угрожава енергетску независност државе.

"Нећу бити против добрих односа с Москвом, напротив, у неким сферама попут нафтне и петрохемијске индустрије, индустрије алуминијума, добили смо технолошку инфраструктуру од Русије. Ипак, противим се зависности Турске од Русије на пољу енергетике", поручио је недавно Ердоганов ривал.

image